Jól fogadták a New York-i műdugót

2009.05.27. 12:08 Módosítva: 2009.05.27. 12:08
A turisták és gyalogosok élvezték, az autósok még nincsenek meggyőzve az első nap után.

A turisták és gyalogosok örömmel fogadták, az autósok még nincsenek meggyőzve. Egyelőre ez a tapasztalata a New York-i Broadway-n most bevezetett forgalomcsökkentési program első napjának, amit sokan a Budapestre tervezett nyári mesterséges dugóhoz hasonlítanak.

A New York Daily News és a New York Times tudósítása szerint az első, hétfői nap jól sikerült, turisták és járókelők lepték el a lezárt szakaszokat. Az emberek nyugágyakon vagy kitelepült kávéházi teraszokon üldögéltek a dézsás pálmák alatt, jó hangulatban, utcai zenészeket hallgatva.

A megkérdezett autósok, taxisok szerint az első napon közepes volt a forgalom a környéken, de a következő napokra káoszt várnak. A polgármeseter közlekedésmérnökei szerint éppen ellenkezőleg, a három zsúfolt kereszteződés megszüntetése éppen hogy felgyorsítja a forgalmat.

A program lényege, hogy a 42. utcától délre eső nyolc háztömbnyi szakaszon, a Herald térig a Broadway négy sávjából kettőt lezárnak az autóforgalom elől, és a gyalogosoknak, illetve a kerékpárosoknak engedik át a területet. A forgalomtól virágládákkal leválasztott sétányon kávézók, padok és napernyők várják a gyalogosokat. Amikor a tervek napvilágra kerültek a városlakók többsége dühösen, hisztérikusan reagált.

A belvárosi sétány kialakításával Michael Bloomberg polgármester minél több embert akar rávenni arra, hogy autózás helyett válasszon más közlekedési módot a zsúfolt nagyvárosban. A sétálóutca tervén kívül a New York-i közlekedési hatóság más ötleteket is mérlegel.

Fontolóra vették például, hogy augusztus három szombatján teljes egészében tiltsák ki az autókat a Manhattant észak-déli irányban átszelő Park Avenue-ról, illetve vizsgálják egy biciklikölcsönző program lehetőségét is.