Ismét megvan a fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíció egyfős többsége

2009.06.02. 11:07 Módosítva: 2009.06.02. 11:07

Kedden reggel átvette fővárosi képviselői megbízólevelét Bihary Gábor, mondta Fogarasi József, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke. A szocialista politikus a szerdai közgyűlésen teheti le az esküt. Bihary Gábort Kivágó Iván Györgyné lemondása után jelölte az MSZP.

Ahogy korábban Kivágó Iván Györgyné esetében, úgy Bihary Gábor jelölése ellen is érkezett fellebbezés, de ezt Országos Választási Bizottság nem tartotta megalapozottnak. A kérelmező ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, az LB szerint azonban a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos, ezért elutasította azt.

Bihary Gábor már volt fővárosi képviselő 1994-2006 között, jelenleg a szocialisták III. kerületi frakcióvezetőja és a főváros városképvédelmi bizottságának külsős tagja.

Kivágó Iván Györgyné a február óta előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyére lépve bitosította az MSZP-SZDSZ koalíció egy fős többségét a Fővárosi Közgyűlésben.

Kivágóné mindössze egy napig volt fővárosi képviselő, a költségvetés május 15-i elfogadása után - a személyét ért támadások miatt - lemondott mandátumáról. A jelenlegi soroksári alpolgármester a 80-as években a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen dolgozott.