Alkotmányellenesen büntet a BKV

2009.06.03. 13:38 Módosítva: 2009.06.03. 13:38

Alkotmányellenes a BKV gyakorlata, hogy a bliccelők pótdíjánál különböző elévülési időket használ attól függően, hogy milyen járművön utaztak, közölte szerdán Szabó Máté országgyűlési biztos. A metrón és a HÉV-en öt év, a más járműveken megbírságoltaknál egy év az elévülési idő, azaz a társaság ennyi ideig követelheti a bliccelőtől a pótdíj megfizetését.

A megkülönböztetés megszüntetésére az ombudsman azt javasolja, hogy a pótdíjkövetelés elévülési ideje minden közlekedési eszközön egy év legyen. Szabó Máté országgyűlési biztos már egy tavalyi jelentésében megállapította, hogy egy minisztertanácsi rendelet alapján a Polgári törvénykönyvben előírt öt év helyett egy évben kellene megszabni az elévülési időt. A BKV szerint ez csak a buszra, trolira, villamosra lehet érvényes, a HÉV-re és a metróra nem.

Az ombudsman szerint a BKV az egyéves elévülési időt néha annak többszörösével túllépve kezdi követelni a pótdíjat. Ez ellentétes a jogállamiság elvével és a tisztességes eljáráshoz való joggal. A gyakorlattal a metrón, vagy HÉV-en utazókat a BKV hátrányosan különbözteti meg. Az egyenlő bánásmód hiánya miatt Szabó Máté kezdeményezte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternél a megfelelő kormányrendelet módosítását, hogy egységesen egy év legyen az elévülési idő.