Bújtatott hatósági jogkör a parkolóőröknek

2009.06.26. 14:35

Június 1-től a parkolóőröknek lehetőségük van azokat az autósokat is bírságolni, akik nem a fizetős parkolóhelyen, hanem a járdán, vagy a Megállni tilos tábla alatt állnak. A rendeletmódosítás célja egy kiskapu bezárása volt, sokan ugyanis úgy próbálták kikerülni a fizetést, hogy a tábla alá (mögé) álltak, ahol csak rendőr vagy közterület-felügyelő büntethetett volna, de ők viszont nemigen jártak arra.

A lehetőséggel a három parkolási társaság közül a Centrum élt. A kiskapu bezárása olyan jól sikerült, hogy sokan két büntetést is kaptak, egyet a parkolócégtől, egyet pedig a hatóságtól. A sok panasz miatt a fővárosi önkormányzat visszatáncolt, csütörtöki ülésén visszaállította az eredeti állapotot, ám a módosítás augusztus 1-i hatályba lépéséig a parkolóőrök még bírságolhatnak a tilosban is.

02

Számos helyen találkozhatnak az autósok egy, az első pillantásra szokatlan KRESZ-tábla együttessel: egyszerre teszik ki a Megállni tilos táblát és a Parkolási zóna kezdete táblát. Potner Zoltán, a főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályának munkatársa szerint nincs ellentmondás ebben. Ezt a felállást akkor láthatjuk, amikor az út egyik oldalán nincs parkoló, sőt megállni is tilos, ám a másik oldalon fizetős parkolóhelyeket alakítottak ki.

A Megállni tilos tábla ugyanis csak az egyik, a haladási iránnyal megegyező oldalra vonatkozik (ahol nincs kialakított parkolóhely), míg a Parkolási zóna kezdete az út mindkét oldalára, azaz a túloldalra is. Így ki lehet szűrni azokat a nem fizetőket, akik megfordulnak az úton, hogy beálljanak a parkolóhelyre, és arra hivatkoznának, hogy ők nem láttak Fizetős zóna táblát, tehát nem is kell fizetniük.

Ha ezt sikerült is kiszűrni, a másik kiskaput csak június 1-től tudta bezárni a főváros a parkolási díjat elbliccelők elől. Sokan ugyanis abban bízva, hogy rendőr vagy közterület-felügyelő ritkábban jár az útszakaszon, mint a mindig hipp-hopp előbukkanó parkolóőr, inkább a Megállni tilos tábla alatt álltak meg, így nagy eséllyel elkerülték a bírságot.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Június 1-től azonban a parkolási rendelet módosítása szerint a parkolóőr büntethet járdán, Megállni tilos vagy Várakozni tilos táblánál is. Ezzel a lehetőséggel a három parkolási társaság közül viszont egyedül a Centrum Kft. élt.

Méghozzá olyan nagy buzgalommal, hogy rögtön az első hetekben sok panasz érkezett ilyen az helyzetben parkoló autósoktól, hogy kétszer is megbüntették őket: egyszer a Centrum, egyszer meg a rendőrség.

Az anomáliát most úgy szüntette meg a fővárosi közgyűlés, hogy legutóbbi, csütörtöki ülésén újra módosította a rendeletet, és tulajdonképpen visszaállította az eredeti állapotot. Az új módosítás augusztus 1-től lép hatályba, addig a centrumosok még büntethetnek.