Teljes vezérkarcserét akar Demszky a BKV-ban

2009.08.17. 12:59

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén Demszky Gábor bejelentette, hogy teljes tisztújítást kezdeményez a közlekedési társaság igazgatóságában és felügyelő bizottságában, közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs vezetője.

A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát.

Demszky Gábor ebben a kérdésben koalíciós egyeztetést tart szükségesnek. A BKV menedzsmentet érintő döntéseket a vizsgálat lezárulta után kell meghozni.

Keddre ötpárti egyeztetést hívott össze Demszky Gábor főpolgármester a BKV végkielégítések kapcsán. Az egyeztetés célja nem az augusztus végén lezáruló vizsgálat megelőlegezése, hanem új tulajdonosi ellenőrzési és felügyeleti struktúra kialakítása.

A két testület visszahívásának módja és időpontja a keddi ötpárti megbeszélésen dőlhet el. Kocsis István tagja az igazgatóságnak, ezért ez a pozíciója megszűnhet, de a vezérigazgatói posztja megmarad a végkielégítések kapcsán indított vizsgálat augusztus 26-i befejezéséig, közölték a sajtóosztályon.

Mint arról az Index a múlt héten beszámolt, a bejelentésre részben már lehetett számítani, mert a fővárosi önkormányzatnál megunták, hogy állandóan kiborul a szennyeskosár a BKV-nál és véget szeretnének vetni a BKV abszolút felügyeletéért zajló Hagyó-Kocsis hatalmi harcnak.

Azóta a fővárosi MSZP is bejelentette, hogy Kocsis István távozását követelik, ám az ahhoz szükséges voksok még nem voltak meg az SZDSZ vagy akár a Fidesz részéről.

A leváltáshoz jelenleg a gazdasági bizottság döntésére van szükség, ahol az SZDSZ és az MSZP szavazatai elegendőek ehhez. Arról is volt szó, hogy a döntés joga ismét egy szélesebb testület, a fővárosi közgyűlés elé kerül. Ebben az esetben méginkább szükség van az ellenzék szavazataira, hiszen a koalíciónak csak egyfős többsége van.

A szombaton műtött Hagyó Miklós a betegszabadsága alatt nem beszélt Demszky Gábor úrral, reagált a fenti hírre a főpolgármester-helyettes irodája. A közlemény szerint sem egyéb témában, sem pedig a BKV közös felügyeletről szóló, a koalíciós szerződésben foglaltakhoz képesti részleges megváltoztatásáról sem beszéltek.

Amennyiben az SZDSZ koalíciós egyeztetést kezdeményez a BKV közös felügyeletének részleges megváltoztatásáról, úgy az egyeztetés eredményét Hagyó Miklós veszi, áll a közleményben.

Mint arról a stop.hu beszámolt, Hagyó csütörtök este a Szigeten mulatott, majd hazafelé rosszul lépett, és óriásit esett. Ennek következtében bokaszalag-szakadást szenvedett.