Előre eladták a metrókocsik belsejét

2009.10.05. 14:30

Információink szerint az új Alstom metrókocsik felkészítésénél derült ki, hogy a BKV nem tud optimális mennyiségű utastájékoztató táblát elhelyezni a kocsibelsőkben, mert azt a közlekedési cég még 2008 nyarán eladta a Promix nevű reklámcégnek.

Nézegessen jövőbeli budapesti metrószerelvényeket!

A szerződés szerint a BKV csak a hirdetési helyek öt százalékát használhatja utastájékoztatásra. A BKV azon gondolkozik, hogy az ablakfelületre helyezze az információkat, ahhoz viszont nincs engedély. Az első kocsik várhatóan az év végén állnak forgalomba.

Az Alstom metrókocsik belsejének reklámfelületeinek értékesítéséről szóló szerződést 2008 nyarán kötötte a BKV a Promix-szal, mondta az Indexnek Bolla Tibor, a közlekedési cég gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az aláíráskor még Balogh Zsolt volt a BKV megbízott vezérigazgató-helyettese. A szerződést szokatlan módon jó előre kötötték meg, hiszen csak január 1-vel lép érvénybe.

Bolla elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak a Promix-szal, hogy a reklám és az utastájékoztatás megfelelő arányban legyen az Alstom kocsik belsejében. A szerződés szerint meglehetősen kevés, mindössze öt százaléknyi hely jutna a BKV-nak a reklámhelyekből arra, hogy elhelyezze a tábláit (térképeket, alapinformációkat).

Az Index úgy tudja, hogy még az ajtók feletti csíkról is egyeztetni kell, ami pedig hagyományosan a vonal és a megállók sematikus ábrájának a helye. Bolla hozzátette, a tárgyalást úgy folytatják le, hogy az utastájékoztatás semmiképpen se szenvedjen csorbát a reklámok javára.

A BKV-nál azon is gondolkodtak, hogy az ablakfelületekre helyezzék el az információkat (a jelenlegi metrókocsikon van erre példa), de erre jelenleg nincs hatósági engedélyük.

Arra a kérdésre, hogy egy mostani megállapodás biztos, hogy kerül valamibe a BKV-nak, Bolla elmondta, hogy a szerződés jövő januártól lép érvénybe, tehát fizetni nem kell. Az elképzelhető, hogy a helyért cserébe kevesebb bérleti díjat fizet a Promix, de az is lehetséges, hogy zöld utat kap a cég egy régebbi ötletének megvalósítására, azaz kihelyezhetnek elektronikus reklámtáblákat is.

Az Index megkereste a Promix Médiát is, amelynek médiaigazgatója, Pető Zsolt nem kívánta kommentálni az ügyet. Később a következő álláspontot közölték:

A Promix Zrt. három évvel ezelőtt kereste meg a BKV Zrt. akkori menedzsmentjét egy kizárólag önerőből finanszírozandó, százmilliós nagyságrendű, síkképernyős információs hálózat fejlesztésével kapcsolatban, amelyet a cégen belül is egy több éves előkészítő munka előzött meg.

A külföldi minta alapján tervezett rendszer elsődlegesen hasznos, szórakoztató, kulturális információkat közvetítene az utasok felé. A műsorstruktúrában a BKV lehetőséget kap saját információinak megjelenítésére, amely természetesen -pl. veszélyhelyzet esetén- azonnal rendelkezésre áll az utasforgalom számára.

A Promix Zrt. és a BKV e rendszer előkészíthetősége és a megfelelő hasznosíthatóság érdekében kötött előzetesen szerződést, mivel egy ilyen jellegű rendszer – bonyolultsága és összetettsége miatt – műszaki előkészítése, engedélyeztetése és a piaci bevezetése objektíven belátható okok miatt hosszabb időszakot vesz igénybe.

A BKV jelentős előnyöket realizál a szerződés kapcsán: a korábbihoz képest jelentősen emelt bérleti díj bevételt, a rendszer kiépülése esetén többlet bevételt.

A szerződésnek megfelelően a Promix Zrt folyamatosan dolgozik a rendszer tervezésén, tesztelésén és jelentős invesztíció mellett készül a szerződés hatályba lépése utáni tényleges kiépítésre. Jelenleg pontosan azzal a problémával szembesül a Promix Zrt, hogy bár kellő időben megkötötte a rendszer bevezetéséhez szükséges alapszerződést, azonban a BKV Zrt részéről az - egyébként szerződésben rögzített fokozott együttműködés alapján fennálló – egyezetési folyamat áll, amely egyébként a Promix Zrt részére jelentős kiadásokat és tervezési problémákat okoz.

A cikkben említett utastájékoztatási problémák a BKV egyéb szerződéses elkötelezettségei miatt is adódtak, a Promix Zrt minden oldalról segítette, segíti a BKV munkáját.  • Tippek
  • Árfolyam