Demszky szerint az MSZP kapkod

2009.10.13. 20:15

Demszky Gábor szerint kedden délután az MSZP fővárosi vezetői azt közölték a nyilvánossággal, hogy nem vállalják tovább Budapest vezetésének felelősségét, erről pedig előzetesen nem tájékoztatták az SZDSZ-t. A budapesti főpolgármester közölte, tudomásul veszik az MSZP döntését. Elmondta azt is, hogy miután beszélt Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze.

Az MSZP keddi elnökségi ülésén jelentette be, hogy kilép a fővárosi koalícióból, és visszahívja főpolgámester-helyetteseit. "Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja. A felelősséget akkor tudja vállalni, hogy ha a budapesti lakosság érdekeit és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgáló intézkedések születnek" - fogalmazott Lendvai Ildikó pártelnök.

A főpolgármester annak a meglátásának adott hangot, hogy a BKV-nál kialakult helyzet politikai értelemben nemcsak a fővárosi frakciót, hanem az egész MSZP-t megrázta. Hozzátette, semmit nem old meg, ha az ágazatot eddig felügyelő politikusok ezt a problémát megpróbálják eltolni maguktól.

Azt mondta, azért is sajnálja a koalíció felmondását, mert 2006-ban elfogadtak egy programot, amely a Budapest-szerződésen alapul, és mindig könnyebb két párt elképzeléseit összehangolni, mint egyedül, ötpárti együttműködés keretében dolgozni. Megjegyezte, hogy ezért sokkal több egyeztetésre kell számítani a jövőben, de ő készen áll erre.

Demszky Gábor arra is kitért, hogy véleménye szerint a keddi döntés hátterének elemzése a politológusok feladata, de azt megjegyezte, hogy "a kapkodás nem jó tanácsadó. Szerintem saját magának árt most az MSZP a legtöbbet".

A főpolgármester úgy látta, hogy kapkodás látszott a hétfői fővárosi közgyűlésen is, mert ott az MSZP néhány javaslatát nem tudta értelmezni a testület. Hozzátette, aki a szóban forgó javaslatokat elolvasta, az tudja, hogy ezekre fogni a koalíció felbomlását "nem jó ürügy".