Tavaszig 600 új P+R parkoló épül

2009.10.27. 15:12
Elkezdték építeni az első parkolókat és biciklitárolókat a rákoshegyi vasútállomásnál.

Megkezdte az első budapesti, európai uniós forrásból épülő P+R parkoló kialakítását Rákoshegy vasútállomáson a Parking Kft. kedden.

A fővárosi önkormányzat cége vezette konzorcium (Rákosmente, Budafok-Tétény Önkormányzata és a MÁV közreműködésével) a következő években kétezer új parkolóhelyet létesít a fővárosban és körzetében.

Volly György, Parking Kft. kommunikációs igazgatója a létrehozandó parkolóhelyek sajtóbejárását követően elmondta: jövő tavaszig összesen hat helyszínen 570 P+R parkoló és 120 db kerékpártároló (B+R) helyet létesítenek a fővárosban 400 millió forintos támogatásból.

A Budapesti Közlekedési Szövetség vezette konzorciumok az agglomerációban - további 1 milliárd forintot megközelítő uniós támogatással - várhatóan több mint 1.300 P+R parkolót hoznak létre egy éven belül. Hozzátette: ezzel 2010-re majdnem másfélszeresére, hatezerre nő a fővárosi és környéki P+R-ek száma.

A XVII. kerületben a rákoskerti vasútállomásnál 69, a rákoshegyinél 136, a rákoscsabainál 135, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomásnál 28 jármű számára hoznak létre parkolót, míg a XXII. kerületben, Budafok-Háros vasútállomásnál 62, a Budafok-Belváros vasútállomásnál pedig 140 férőhelyet létesítenek. Valamennyi helyszínen 20-20 kerékpártároló helyet is kialakítanak.

Ezen felül a Parking Kft. Szigetszentmiklós gyártelepen 97 millióból 110, Veresegyházon 107 millióból 109 férőhelyes P+R parkolót létesíthet. A Budapesti Közlekedési Szövetség, a Pest megyei önkormányzatok és a MÁV Zrt. konzorciuma a tervek szerint a tavaly nyert 624 millió forintos támogatásból várhatóan 13 helyszínen (Abony, Cegléd, Gyömrő, Kismaros, Nagykáta, Pilis, Sülysáp, Szentmártonkáta, Sződliget, Tápiószecső, Üllő, Vecsés és Verőce) első körben 834, az idén győztes pályázatokon Albertirsán, Cegléden, Sülysápon, valamint Tápiószecsőn további 262 P+R parkolóhelyet alakíthat ki újabb 202 millió forint támogatással. Ezekhez a beruházásokhoz a Parking Kft. biztosítja a 10 százalékos önerőt - mondta a kommunikációs igazgató.

A helyszíneket nagy kapacitású vasútvonalak mentén, jól megközelíthető állomásokon jelölték ki. Ezzel a főváros belső városrészei 1-1,5 óra helyett 20-25 perc alatt kényelmesen elérhetőek lesznek - mondta Volly György. Tájékoztatása szerint az új P+R parkolók akadálymentesítettek, lesznek, a mozgássérültek részére külön parkolót hoznak létre, és az egész területet kamerákkal őrzik majd. A parkolókat az autósok ingyen vehetik majd igénybe.