Átláthatóvá tennék a fővárosi cégek működését

2009.10.29. 17:18

A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki ülésén elfogadta a fővárosi cégek működésének átláthatóságáról szóló javaslatot. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes szerint javaslatának célja, hogy váljanak egyértelművé a fővárosi cégeknél az ügydöntő szervek viszonyrendszerei, és a felelősségi és ellenőrzési jogkörök.

Az elfogadott előterjesztés szerint a közgyűlés felkéri a főpolgármestert, hogy vizsgáltassa felül az egyszemélyes gazdasági társaságok dokumentumait és azokat a szükséges módosítások után terjessze a közgyűlés elé.

A döntés alapján a többi között felülvizsgálják azokat a szerződéseket, amelyek csak az igazgatóságok, illetve a felügyelőbizottságok jóváhagyásával köthetők meg és javaslatot tesznek az ügydöntő testületek kontrolljának erősítésére. Áttekintik a külső tanácsadói szolgáltatások igénybevételét is, egységesítik ezek körét.

A közgyűlés határozata szerint a cégek ügyvezetését kötelezni kell arra, hogy a tulajdonos fővárost képviselő testületek a megfelelő időben juthassanak azokhoz az információkhoz, amelyek jogaik gyakorlásához szükségesek. Az elfogadott javaslatok között szerepel egyebek mellett, hogy az üzleti terv végrehajtásáról a gazdasági társaságok negyedévente kötelesek beszámolni a tulajdonosnak.

Elfogadták azt is, hogy a cégek igazgatóságainak és felügyelőbizottságainak megüresedő helyeire a főváros olyan személyeket delegál, akiknek az adott gazdasági társaság tevékenységéhez igazodó felsőfokú szakirányú képzettsége van.

Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy a közgyűlés utasítja az egyszemélyes tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetőit, hogy az általuk megkötött adásvételi, vagyonhasznosítási, vagyon- vagy vagyonértékű jog átadását célzó koncessziós, megbízási, vállalkozási, ügynöki és egyéb, gazdasági társaságokkal vagy egyéni vállalkozókkal 2003. január 1-jét követően megkötött, vagy korábban megkötött, de 2003. január 1-je után is hatályban lévő szerződések adatait a honlapjukon tegyék közzé.

Tarlós szerint hiteltelen

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Horváth Csaba évek óta minden vizsgálatot ellenzett, ezért az ellenzék kénytelen volt az ügyészséghez fordulni például a BKV ügyében. Éppen ezért szerinte hiteltelen az a kezdeményezés, amellyel a szocialisták olyan átláthatósági bizottságot akarnak felállítani, melynek a vezetésével Steiner Pált bíznák meg, aki szintén ellene szavazott a korábbi, ez irányú kezdeményezéseknek.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint az ügyészségnek meghatározott a feladatköre, és vannak olyan ügyek, amelyekkel a tulajdonosnak kell foglalkoznia, a tulajdonos pedig a közgyűlés. Szerinte a vizsgálandó cégek túlzott önállóságot kaptak, ezért olyan rendszerek alakultak ki, amelyekre a tulajdonosnak nem volt rálátása.

Az indítványt végül Demszky Gábor főpolgármester módosító indítványával együtt fogadták el.