Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Demszky sicsó, hadzsime

2009.11.18. 07:29
223 milliós díszkivilágítás hirdeti ezentúl a japánok és a magyarok baráti viszonyát az Erzsébet hídon.


November 17-től, sötétedéstől hajnal egyig profi díszkivilágításban láthatjuk az Erzsébet hidat, ami a LED-ek segítségével vált a japán-magyar barátság szimbólumává. Demszky Gábor Budapest születésnapján száz japán vendég jelenlétében egy sétahajóról izzította be az eddig félhomályban derengő híd 223 millió forintos összköltségvetésű díszkivilágítását.

Galéria 1.: Képek a kivilágított hídról

A 223 millióból 94 millió forintot a japánok álltak, ami már csak azért is példaértékű, mert a japán részt magánemberektől gyűjtötték össze.

A díszkivilágítás tervezője, Motoko Ishii asszony elismert japán fénytervező, aki maga rukkolt elő az ötlettel, hogy az 1961 és 1964 közt épült Erzsébet hidat kivilágíthassa. A Japán-Magyar Baráti Társaságot kereste meg az ötlettel, majd 2006-tól a két ország állami szinten tárgyalt róla. Gyurcsány Ferenc és  Koidzumi Dzsunicsiro akkori japán miniszterelnök 2004-ben hívta életre a Japán-Magyar Együttműködési Fórumot, hogy közös tervekkel erősítsék a viszonyt.

Az Erzsébet híd kivilágítása a japán-magyar diplomáciai kapcsolatatok kezdetének 140., és a kapcsolat újrafelvételének 50. évét ünneplő eseménysorozat csúcspontja volt, de megnyílt többek között Tokióban a Magyar Kulturális Központ, és 75 millió forintnyi összeggel támogatták a magyarországi japán nyelvtanulást is.

Erizabeto hasi

A hajókázáson a Mindent vagy semmit-hangulatú lámpabúrák ünnepélyes megnyomása után tizenöt perc alatt érte el a kivilágítás a végső pompáját. Talán emiatt tűnt elsőre nagyobb látványosságnak a Szabadság híd, ahol épp egy baleset miatt szirénáztak a mentők és a rendőrök, mikor a vendégsereg a Rákóczi indulóra a Zsófia Főhercegné tetőteraszára vonult. Jómagam azt gondoltam volna, hogy ennyi pénzből minimum az Astro boy fog a hídon delfineket kergetni egy pörgős fényorgián, de mint kiderült, nem elég pár reflektort elhelyezni a hídon, hogy kinézzen valahogy.

Galéria 2.: Az új lámpák és a még kivilágítatlan híd

A pillérekhez kapcsolódó főkábelek közül a szélsőket kis teljesítményű LED-lámpák ölelik körül, a középsők kontúrját pedig opalizált LED-ek rajzolják meg gyöngysorszerűen. A függőleges kábeltartókat több kisebb teljesítményű lámpatest emeli ki. A díszkivilágítást 380 darab fém halogénlámpás és fénycsöves lámpatest alkotja, 35 kilowattos beépített teljesítménnyel. Nem volt elég csak a kábelek külső oldalára felszerelni a lámpatesteket, mert így a látvány erősen eltért volna a nappal megszokottól, amikor is a hidat bárhonnann nézve mindkét hosszanti tartókábel látható. Az eredeti tervekben még a hosszanti tartókábelek girlandos kivilágítása (mint a Lánchídé) szerepelt, de végül a vonalas mellett döntöttek.

"Ennyi az egész?" - kérdezték egymás közt magyar vendégek a hidat nézve, miközben a japánok lelkesen kattingattak high-tech kütyüjeikkel. A világítás valóban elég egyszerű, csupán annyi történt, hogy ezentúl este is úgy látszanak a híd tartópillérei és a huzaljai, mint nappal. Különlegessége, hogy nemzeti ünnepeken a trikolór színűre tudják kivilágítani a pilléreket. Ezt most Budapest Napja és a japán-magyar ünnep alkalmából úgy mutatták be, hogy a budai kapuzat japán, a pesti pedig magyar nemzeti színekben pompázott. A sirálytesztet mindenesetre kiállta az új fény, amint felkapcsolták, tömött sorokban lepték el a tartókábeleket a madarak.

Volt egy kis baki is, két percre eltűnt a magyar oldal díszkivilágítása, de a világítást tervező társaság, a Lisys munkatársa kioktatott, hogy ez nem volt nagy gond.

Japán szívesség

Az avatón bemutatták Yonekura Hiromasát, aki a Sumitomo Chemical nevű japán cég elnöke, és korábban a japán-magyar fórum tagjaként konkrétan ő gyűjtötte össze a pénzt a japán oldalról. Elmondta, hogy Japánban fel sem merül, hogy ilyesmire a kormánytól kérjenek forrást, hiszen úgysem adnának. Hiromasa úr az összeget saját üzleti partnereitől kérte szívességként, ezáltal viszonozták neki azokat a szívességeket, amiket korábban ő tett nekik az üzleti életben.

Azt is elárulta, nagy szerencse a projekt megvalósulása, hiszen a tervek aláírása és a megvalósítás közben beütött a gazdasági válság. Ma már biztosan nem adnának ekkora összegeket a cégek olyan dolgokra, amikből semmi nyereségük nem származik, Hiromasa úr viszont már 2007 elején tudta, hogy válság lesz, ezért a lehető leghamarabb összegyűjtötte a pénzt.

Protokoll droid

"Demszky sicsó, hadzsime!", azaz Demszky polgármester úr, kezdheti, hangzott az ígéretes felütés a nyitóbeszédek előtt. "Nihonó minasan, Jokoszó Budapest e!" - válaszolta erre Demszky Gábor, ami annyit tesz, tisztelt vendégeim, köszöntöm önöket Budapesten. Majd hirtelen nagyon unalmassá vált a hajbókolás. "Rendkívül nagy megtiszteltés..., külön köszöntöm..., életünk végéig egy szép emlék marad..., a fény megvilágítja az utat, ami mögöttünk van..." - hallatszott az asztal mögül különféle verziókban.

Az utolsó fél órában egy bevállalós japán zenekar lépett fel: két idős bácsi zenélt és kurjongatott, egy idős japán hölgy elvont rikoltozásokkal tűzdelt tradícionális dalt adott elő, majd egy egy fiatal japán lány csörgő botokat rakosgatott maga előtt a földön ülve a nagy káosz közepette. Eleinte annyira komikusnak tűnt az előadás, hogy voltak, akiknek az asztal alá kellett elbújniuk, hogy ne lássák nevetésüket, de a végére összeállt a zene egy nagy katarzissá.

Szili Katalin a Japán-Magyar Emlékévet Szervező Bizottság tiszteletbeli elnökeként vett részt a hajózáson, méltatta a politika szerepét a díszfény létrejöttében, majd leült vacsorázni. "Nézzétek a Parlamentnek milyen gyönyyörű a kivilágítása!" - nosztalgiázott az asztalnál a prominens japán vendégek körében, mikor elhajóztunk az országház előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?