Erzsébet
1 °C
4 °C

Elkerülhetetlennek látszik a sztrájk

2010.01.11. 19:08
A BKV és a főváros az autósokat kéri, vigyék el a hoppon maradt utasokat, ha lehet. Az Index megmutatja, milyennek kellene lenni a BKV-nak.

Elkerülhetetlennek látszik a sztrájk, de a BKV bízik benne, hogy a metrók járnak majd, talán a Combinók is közlekednek. A HÉV-ek nem mennek ki Budapestről. A BKV helyeket jelölt ki a buszvégállomásokon, ahol az önzetlen autósok felvehetik a hoppon maradt utasokat. Az Index kihasználja a lehetőséget, és megmutatja, milyennek kellene lennie a BKV-nak.

Elkerülhetetlennek látszik a sztrájk, hangzott el hétfőn Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Kocsis István, a BKV vezérigazgatójának sajtótájékoztatóján. Összesen 26 buszjárat közlekedik majd Budapesten a keddi sztrájk alatt. A vonalakon az alvállalkozók által üzemeltetett járművek közlekednek majd, de a Volánbusz is besegít.

A Volánbusz járatai Budapesten belül megállnak a BKV buszmegállókban és nem alkalmazzák az elsőajtós felszállási rendszert, illetve a bérleteket elfogadják a járatokon. A sztrájk az éjszakai buszjáratokat nem érinti, a trolik várhatóan szintén járnak kedden. A BKV kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a cég honlapján vagy a telefonügyeleten (06-1-258 4636).

A BKV feltételezése szerint járnak majd a metrók. Úgy tudjuk azonban, hogy a három metrós szakszervezetből a legkisebb támogatja a sztrájkot, ezért a 3-as vonalon lehetnek fennakadások, és a kisföldalatti folyamatos közlekedése sem biztos. A HÉV-ek a tájékoztatás szerint Budapest határain belül közlekednek, a villamosok is bizonytalanul járnak. A BKV azt feltételezi, hogy a nagykörúti Combinókat nem érinti a sztrájk, több szakszervezeti vezető szerint viszont az egész hálózaton csak egy-két villamos kószál majd.

bkvD KOS20100105001

A BKV külön területeket jelöl ki a buszvégállomásokon, ahol reggel a befelé igyekvő autósok megállhatnak és felvehetnek utasokat. A fővárosi önkormányzat kifejezetten biztatja az úgynevezett a telekocsi-rendszer használatát. Ez azt jelenti, hogy az egymáshoz közelebb élő ismerősök egy autóba ülnek, együtt jönnek be a városba és megosztják a benzinköltséget. Az Index is beszáll a rendszerbe, megmutatjuk, hogyan képzeljük el "az európai értelembe vett" személyszállítást.

Elhangzott a tájékoztatón, hogy a sztrájk ellenére nem könnyítik meg az autósok dolgát: a buszsávokat változatlanul nem lehet használni, és a parkolás feltételei sem változnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?