Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egymásnak estek a BKV-s szakszervezetek

2010.01.18. 14:31

Ugyan véget ért a BKV-sztrájk, de a kollektív szerződést végül nem írták alá az érintett szakszervezetek, mert összekaptak a nem sztrájkoló szakszervezetekkel. A győzelem megvan ugyan, de nem mindegy, hogy ki aratja le a babérokat.

Bár a munkáltatót szinte mindenről meggyőzték, végül egymással kezdtek el vitatkozni a BKV szakszervezetei a vasárnap este kezdődött, és a hétfő hajnalig tartó tárgyaláson. A találkozón a 14 sztrájkoló BKV-s szakszervezet és a BKV vezetése aláírta a sztrájkmegállapodást. Az egyeztetésen ott volt a 12 nem sztrájkoló szakszervezet képviselője is, hogyha sikerül megállapodni a kollektív szerződésben, akkor a menedzsment és a 26 szakszervezet együtt írja alá azt is. Ám ez nem jött össze.

Azzal kezdődött, hogy Gulyás Attila, a nem sztrájkolókat vezető legnagyobb szakszervezet, a VTDSZSZ elnöke bedobta, hogy ők korábban többet alkudtak ki, mint amennyit a sztrájkolók 6 nap munkabeszüntetés után elértek. Szerinte nekik a BKV havi 6000 forintos helyett 8000 forintos étkezési utalványt ígért, igaz, arra csak az első három hónapban volt garancia. Erre tekintettel felszólította a BKV-t, hogyha 8000 nem is, de legalább 7000 forint legyen a havi utalvány összege, ami több mint a sztrájkolók által kiküzdött 6000 forint.

A követelést a BKV hosszú vita után elfogadta. Erre azonban a sztrájkoló szakszervezetek horkantak fel, mondván, ha erre a pluszra van pénz, akkor addig a BKV hazudott a feszes költségvetésről. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerint arra sem láttak garanciát, hogy az erre a többletre áldozott pénzt a BKV máshol nem vonja le a dolgozóktól.

Így állt elő az a furcsa helyzet, hogy az emelt összeget maguk a sztrájkoló szakszervezetek vetették el, ráadásul a menedzsmentet is megfenyegették, hogy felmondják az addigra már aláírt sztrájkmegállapodást, ha a BKV többet fizet. A BKV visszavonta a 7000 forintos javaslatot, mire a VTDSZSZ és a nem sztrájkoló szakszervezetek kijelentették: akkor pedig ők nem írják alá a kollektív szerződést.

Forrásaink szerint a vita alapvetően arról szólt, hogy ki arassa le a szakszervezeti győzelem babérjait. A VTDSZSZ azt bizonyítaná, hogy sztrájk nélkül is elérhettek volna még több eredményt, a sztrájkolók viszont azt, hogy a munkabeszüntetés nélkül nem érték volna el a tavalyi jövedelemszintet sem.

Gulyás Attila szerint bebizonyosodott, hogy a kiharcolt eredményeket is srófolhatták volna, de a sztrájkoló szakszervezetek presztízsokokból nem engedték érvényesülni őket. Nemes Gábor szerint pedig a VTDSZSZ-nek az fáj, hogy nélkülük is sikerült megvédeni a jogaikat. Mindketten kijelentették azonban, hogy hajnalban már nagyon fáradtak voltak, és a hétfő délután két órakor kezdődő bértárgyaláson megegyezésre juthatnak.

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint a sztrájkmegállapodás egyelőre csak egyik lábát teremtette meg a fenntartható javadalmazási rendszernek a BKV-nál, hiszen a bérmegállapodás még hátra van. A legfontosabb kérdésben azonban megegyezés született: a szakszervezetek elfogadták, hogy a társaság üzleti modelljében meghatározott személyi jellegű összes ráfordítás 2010-ben nem haladhatja meg 59,9 milliárd forintot.

Ez a közlemény szerint azt jelenti, hogy az érdekképviseletek tudomásul veszik a BKV tényleges pénzügyi helyzetét, és elfogadják, hogy a bérek, a bérjellegű és a béren kívüli juttatások együttes összege nem nőhet tovább.  Tavaly 60,9 milliárd forintot fordított a BKV személyi jellegű kiadásokra, ez az összeg csökken a BKV decemberben elfogadott üzleti modellje, és a tegnapi megállapodás alapján 1,2%-kal. Ez azonban a kedvező SZJA-változások miatt reálbér-emelést jelent a dolgozók döntő többsége számára.

Ki mit akart, ki mit tudott?

A VTDSZSZ és a nem sztrájkoló szakszervezetek (akik a dolgozók mintegy 48 százalékát képviselik) már decemberben elfogadták azt a kollektívszerződés-tervezetet, amit a BKV ajánlott. A dolgozók több mint felét képviselő sztrájkolók viszont kevesellték Kocsis ajánlatát, mondván, havi 16 ezer forintot kivesz a zsebükből a 2009-es bérhez képest. Ezért követelték a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatás, az év végi pulykapénz és a 6000 forintos étkezési utalvány megmaradását, amit végül el is értek. A VTDSZSZ taktikája szerint a vitás elemeket nem a kollektív szerződés tárgyalásakor, hanem később a bértárgyalásokon kellett volna követelni, mert akkor még többet lehetett volna elérni, mint a sztrájkkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?