Demszky figyelmeztette Hagyót, ne tegye

2010.01.29. 16:09

Demszky Gábor (SZDSZ) többször figyelmeztette korábbi szocialista helyettesét, Hagyó Miklóst, hogy nem helyes a BKV-nál a kézi vezérlés, és hogy rosszul értelmezi városvezetői szerepét. A főpolgármester erről újságírói kérdésekre beszélt egy pénteki, más témában meghirdetett budapesti sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor az újságírók előtt bejelentette, elmegy a BKV-ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság ülésére, és meghallgatása során részletesen is elmondja majd, hogyan működik a fővárosi cégek felügyeleti rendszere.

A főpolgármester, aki a BKV-botrányok kirobbanása óta most először beszélt részletesebben a témában, azt mondta, korábban többször is kifogásolta Hagyó Miklósnak a BKV-nál alkalmazott kézi vezérlését.
Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy egy belső szabályzat világosan rögzíti, mit tehet, és mit nem egy főpolgármester-helyettes.
Elmondta, többször is arra figyelmeztette Hagyó Miklóst, hogy egyes eljárásai, tettei "nem helyesek", és hogy "rosszul értékeli a saját szerepét (...) a cégek felügyeletével kapcsolatban".

Demszky Gábor szerint Hagyó Miklós politikai felelőssége megállapítható. Arra mutatott rá, hogy ezt ő már akkor is kifejezte, amikor elvonta a cég felügyeletével kapcsolatos jogait. Hozzátette: ez akkor óriási vitát váltott ki, és ez után következett a "főpolgármester-helyettesi sztrájk", amikor a két szocialista helyettese (a másik Horváth Csaba) néhány napra visszaadta valamennyi hatáskörét.

A főpolgármester szerint a BKV-nál "bűncselekmény-sorozat történt", ám ennek egyelőre csak egyes részletei ismertek. Kérdésekre Demszky Gábor egy példát is mondott a kézi vezérlési gyakorlatra, amiből kiderült, hogy (a rendőrség által nemrég gyanúsítottként meghallgatott) Horváth Éva Hagyó Miklós javaslatára került a BKV-hoz.
Demszky Gábor elmondta, a fővárosi cégtől több panasz is érkezett hozzá arról, hogy Horváth Éva ott "nem egészen a sajtóreferensi feladatokat tölt be".

Később véletlenül találkoztak egy BKV-rendezvényen, ahol egy ideig együtt utaztak egy villamoson. Mint mondta, ott azt tapasztalta, hogy Horváth Éva "nem sajtóreferensként jár el, hanem rendezi a BKV ügyeit".

Demszky Gábor elmondta, ezt kifogásolta is Horváth Évának, és közölte vele, javasolni fogja, hogy a BKV-tól távolítsák el, mert "nem munkastílus, hogy ő átrendez egy eseményt, ez nem az ő feladata".
Elmondta, jelezte a BKV vezérigazgatójának és Hagyó Miklósnak is, hogy "tarthatatlan a hölgy ott" (a BKV-nál). Közölte, ezek után Hagyó Miklós azt jelentette neki, hogy Horváth Éva már nem dolgozik a BKV-nál.

Demszky Gábor szerint ugyanakkor Hagyó Miklós nem tájékoztatta arról, hogy Horváth Évát ezek után a saját stábjában alkalmazza, ahogy arról sem, hogy a nő továbbra is a BKV-nál dolgozik.
A főpolgármester azt hangoztatta, nem tudott mindenről, amit Hagyó Miklós tett, ez, mint mondta, nem is lenne életszerű.