Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Demszky figyelmeztette Hagyót, ne tegye

2010.01.29. 16:09

Demszky Gábor (SZDSZ) többször figyelmeztette korábbi szocialista helyettesét, Hagyó Miklóst, hogy nem helyes a BKV-nál a kézi vezérlés, és hogy rosszul értelmezi városvezetői szerepét. A főpolgármester erről újságírói kérdésekre beszélt egy pénteki, más témában meghirdetett budapesti sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor az újságírók előtt bejelentette, elmegy a BKV-ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság ülésére, és meghallgatása során részletesen is elmondja majd, hogyan működik a fővárosi cégek felügyeleti rendszere.

A főpolgármester, aki a BKV-botrányok kirobbanása óta most először beszélt részletesebben a témában, azt mondta, korábban többször is kifogásolta Hagyó Miklósnak a BKV-nál alkalmazott kézi vezérlését.
Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy egy belső szabályzat világosan rögzíti, mit tehet, és mit nem egy főpolgármester-helyettes.
Elmondta, többször is arra figyelmeztette Hagyó Miklóst, hogy egyes eljárásai, tettei "nem helyesek", és hogy "rosszul értékeli a saját szerepét (...) a cégek felügyeletével kapcsolatban".

Demszky Gábor szerint Hagyó Miklós politikai felelőssége megállapítható. Arra mutatott rá, hogy ezt ő már akkor is kifejezte, amikor elvonta a cég felügyeletével kapcsolatos jogait. Hozzátette: ez akkor óriási vitát váltott ki, és ez után következett a "főpolgármester-helyettesi sztrájk", amikor a két szocialista helyettese (a másik Horváth Csaba) néhány napra visszaadta valamennyi hatáskörét.

A főpolgármester szerint a BKV-nál "bűncselekmény-sorozat történt", ám ennek egyelőre csak egyes részletei ismertek. Kérdésekre Demszky Gábor egy példát is mondott a kézi vezérlési gyakorlatra, amiből kiderült, hogy (a rendőrség által nemrég gyanúsítottként meghallgatott) Horváth Éva Hagyó Miklós javaslatára került a BKV-hoz.
Demszky Gábor elmondta, a fővárosi cégtől több panasz is érkezett hozzá arról, hogy Horváth Éva ott "nem egészen a sajtóreferensi feladatokat tölt be".

Később véletlenül találkoztak egy BKV-rendezvényen, ahol egy ideig együtt utaztak egy villamoson. Mint mondta, ott azt tapasztalta, hogy Horváth Éva "nem sajtóreferensként jár el, hanem rendezi a BKV ügyeit".

Demszky Gábor elmondta, ezt kifogásolta is Horváth Évának, és közölte vele, javasolni fogja, hogy a BKV-tól távolítsák el, mert "nem munkastílus, hogy ő átrendez egy eseményt, ez nem az ő feladata".
Elmondta, jelezte a BKV vezérigazgatójának és Hagyó Miklósnak is, hogy "tarthatatlan a hölgy ott" (a BKV-nál). Közölte, ezek után Hagyó Miklós azt jelentette neki, hogy Horváth Éva már nem dolgozik a BKV-nál.

Demszky Gábor szerint ugyanakkor Hagyó Miklós nem tájékoztatta arról, hogy Horváth Évát ezek után a saját stábjában alkalmazza, ahogy arról sem, hogy a nő továbbra is a BKV-nál dolgozik.
A főpolgármester azt hangoztatta, nem tudott mindenről, amit Hagyó Miklós tett, ez, mint mondta, nem is lenne életszerű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?