5 millióért vett magyar kártyát és puzzle-t a BKV

2010.02.12. 16:51 Módosítva: 2010.02.12. 18:31

Több, mint 100 millió forint kárt okozhattak a BKV-nak azok a szerződések, amelyek miatt Kocsis István pénteken feljelentést tett a rendőrségen - olvasható az Index birtokába került belső jelentés anyagában. A szerződések összértéke mintegy 106 millió forint, de egyes esetekben a belső jelentésből nem derül ki, hogy a szerződés szerinti összeget a megrendelőnek átutalták volna. A szerződések között van, ami több ezer pakli magyar és römi kártya beszerzéséről szól, egy 1,5 milliós kutatás pedig a nem bliccelő 14-18 évesek motivációjával foglalkozik.

A február 11-én kelt dokumentum szerint a tíz cég - az Európa Szolgáltató Kht., a Honeymood Filmgyártó Kft, a Me-ko Resti Kft, a Lax&Lex Kft, a Suvet Research Piac Média és Társadalomkutató Kft, a Max&Future Kft, a Média a Jövőért! Alapítvány, a Piatnik Budapest Kft, az SM System Kft és a Well Reklámügynökség - olyan megbízást kapott a BKV-tól, amelyeknél teljesítési dokumentáció nem készült és a BKV számára több esetben gazdaságilag előnytelen volt.

A szerződések nagyobb részét az előzetes letartóztatásba helyezett Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető, illetve a házi őrizetben lévő Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes kötötte, de egyes esetekben Antal Attila volt vezérigazgató, vagy a marketing főosztály vezetőjének aláírása szerepelt a dokumentumokon.

A Piatnik Budapest Kft-vel 2007-ben kötött szerződés például 5000 pakli magyar kártyára, 3000 pakli römi kártyára és 1000 doboz 1000 darabos puzzle-re szólt összesen 3,7 millió forint plusz áfára. A szerződést a házi őrizetben lévő Regőczi Miklós volt kommunikációs igazgató és V. Á. marketing főosztályvezető írta alá. A szerződésen jogi ellenjegyzés nem található, csak Antal Attila akkori vezérigazgató aláírása.

A cég a termékeket 2008-ban hiánytalanul leszállította, de végül nem a szerződésben szereplő 3,7 millió+áfát, hanem 4,6 millió forint+áfát fizettek ki. A belső vizsgálat nem talált arra vonatkozó dokumentumot, mi indokolta a többletkifizetést. A magasabb összeget az akkori illetékes vezető döntése és jóváhagyásaa alapján fizették ki. A vizsgálati jelentés szerint "a szerződéskötés és a többletkifizetés gazdasági indokoltsága megkérdőjelezhető".

A BKV 2008. május 20-án egy versenyeztetési eljárás után a BKV kismamabérletről készítendő promófilmre kötött 7,9 millió forint+áfáról szóló szerződést az SM System Kft-vel. A szerződést az előzetes letartóztatásban lévő Zelenák Tibor akkori kommunikációs főosztályvezető, és a megbízott logisztikai főosztályvezető írta alá. A pénzt a fizetési határidő előtt kifizették, de a belső ellenőrzés a filmet nem találta sehol.

A közlekedési társaság 2006 március 1-én 49,5 millió forint értékű szerződést kötött a Well Kft-vel a "Combino típusú villamosokkal kapcsolatos teljeskörű PR-tevékenységre" a 2006. március 1. és 2006. október 15. közötti időszakra. A belső ellenőrzés csak két, 2006. februári, tehát a szerződéskötés előtti keltezésű kommunikációs tervet talált, de a kommunikációs terv megvalósulását részletesen bemutató iratot (oktatófilm, sajtótájékoztató, fotók, lakossági bemutató) nem, így a szerződés teljesítése az ellenőrzés szerint megkérdőjelezhető. A cégnek ettől függetlenül átutalták a 49,5 millió forint plusz áfát.

A Well Kft.-vel kapcsolatban a belső ellenőrzés még három  indokolatlan,  teljesítési dokumentáció nélküli vagy formailag hiányos szerződést talált. Egy 2 milliós szerződés "a BKV reklámspotjának külföldi szemlékre, versenyekre való benevezéséről szól", egy 1,4 millós+áfáról szóló, hiányos szerződés a bliccelés elleni kampány print hirdetéséről, egy 1,5 millió+áfás szerződés pedig "Streethield kampány megszervezéséről és lebonyolításáról".

Az Európa Szolgáltató Kht.-val 2007-ben Zelenák Tibor és Regőczi Miklós kötött szerződést egy sajtópályázat kiírásának lebonyolítására, amelynek fő célja az volt, hogy "a megjelenő cikkek hatással legyenek a ma még egyéni közlekedési eszközzel utazó közönségre oly módon, hogy sikerrel váljanak átterelhetővé a közösségi közlekedés eszközeire".

A szerződést végül 2009. április 10-én mondták fel, a teljesítésigazolásokat a Kht. önálló cégjegyzésre jogosult képviselője írta alá. A szerződés ideje alatt 14,6 millió forintot utaltak ki úgy, hogy a bizonylatok nem feleltek meg az előírásoknak, a számlaigazolások pedig formálisak voltak, így felmerül a hűtlen kezelés gyanúja. A belső vizsgálati jelentés felveti azt is, vajon mi indokolta a valahol már egyszer megjelent cikkek ilyen jellegű szponzorálását.

2008 májusában kötöttek megállapodást a Me-ko Resti Kft.-vel a 2008-as BKV-nap megszervezésére és lebonyolítására, amiért 23 millió forintot utaltak át a BKV-tól. A számlákhoz a dokumentumok szerint nem csatoltak teljesítésigazolást és a számla dátuma megelőzte a rendezvény dátumát. A kifizetést Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató írta alá, pedig az egyik számla mögött nem volt szerződés. Megállapították azt is, hogy sérült a belső szabályozás rendje és hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

A Suvet Research Kft.-vel a BKV 2007 májusában kötött szerződést arra, hogy 15 napon belül készítsék el a BKV bliccelés elleni kampánykommunikációját megalapozó teljes körű kutatását. A szerződést Regőczi Miklós és a marketing főosztályvezető írta alá, és 1,5 millió forintot utaltak ki. A belső kontrolling szerint azonban a szerződés előkészítése jogilag felszínes, valószínűsíthető, hogy a szerződés színlelt, jogi szempontból semmis.

Ugyanezzel a céggel Antal Attila kötött egy másik szerződést is, szintén másfél millió forintért, a bliccelés elleni kampány közvélemény-kutatásáért. Ennek célja az volt, hogy megismerjék a nem bliccelő 14-18 évesek vélekedését, motivációját. A másik cél a "bliccelés hátterében álló, azt fenntartó attitűdök komplexebb megértése, leírása, a tervezett kommunikációs kampány további elemekkel történő kiegészítése" volt.

A BKV a Honeymood Kft-vel 2007. augusztus 31-én kötött szerződés alapján 3 millió forinttal támogatta az 1 című film elkészítését. A szerződés szerint a filmkészítő cégnek a filmet és a werkanyagot tartalmazó DVD-kópiát, valamint 20, a film bemutatójára szóló tiszteletjegyet kell átadnia a megrendelőnek, valamint fel kell tüntetnie reklámanyagain a BKV-t. A szerződést Zelenák Tibor és Regőczi Miklós írta alá a BKV részéről.

Bár a filmet végül csak a 2009-es filmszemlén mutatták be, a Honeymood a 3 millió forintról szóló számlát a szerződés aláírásának napján, tehát 2007. augusztus 31-én kiállította. A belső ellenőrzés szerint "közpénzből gazdálkodó társaság esetében az ilyen jellegű szerződéskötés és pénzügyi kifizetés a társaság gazdasági érdekeit sérti, alaptevékenységébe nem tartozik, számviteli elszámoláskor tárasági adóalap növelő tételt képez", ezért az aláíró személyek esetében felmerül a hűtélen kezelés gyanúja.