Bújtatott pártfinanszírozásra figyelmeztették Demszkyt

2010.02.15. 17:59

Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2008 áprilisában felhívta Demszky Gábor főpolgármester figyelmét arra, hogy a kerületi MSZP-s elnökségi tag cégének támogatásával bújtatott pártfinanszírozás történhet az adófizetők pénzéből - közölte a III. kerület önkormányzata.

A kerületi MSZP-s elnökségi tag, Hrabetz Györgyi cége az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kht., amely hatvanezer példányban adja ki az Óbudai Monitor című kiadványt, és amely közhasznú társaságnak a BKV 14,6 millió forintot fizetett ki egy sajtópályázat kiírásának lebonyolításáért.

Bús Balázs polgármester nemcsak Demszky Gábort, hanem több fővárosi tulajdonú közműcéget is értesített a bújtatott pártfinanszírozás lehetőségéről.

Az értesített cégek - így a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft., a Főtáv Zrt., a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. - korábban hirdetéseket jelentetett meg az újságban.

Bús Balázs azt írta: "erkölcsileg elfogadhatatlannak és demokratikus jogelvekkel összeegyeztethetetlennek tartom azt, hogy egy pártpolitikai érdekeket kiszolgáló kiadvány döntően a fővárosi adófizetők pénzéből működtetett vállalatok hirdetéseiből tartsa el magát."

A kerület tájékoztatása szerint a levélre Demszky Gábor nem válaszolt.