Szalainé tanácsadója volt a fővárosi SZDSZ-elnök

2010.03.05. 11:06

Vélhetően fiktív állásban volt tavaly év végéig a BKV-nál Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnöke, méghozzá éppen a jelenleg előzetesben ülő Szalainé Szilágyi Eleonóra humán igazgatónak adhatott volna HR-tanácsokat, ha dolgozott volna. A közlekedési társaság könyvvizsgálói jelentése szerint ugyanis fennáll annak kockázata, hogy Boruzsnak - hozzárendelt munkakör hiányában - tényleges munkavégzés nélkül fizettek bért. 2008 óta Boruzs lett az SZDSZ legnagyobb álláshalmozója is, Mesterházy Ernő bizalmasaként neki kellett betölteni számos önkormányzati cég viszonylag jól fizető vezetőségi posztját.

Az Index birtokába került az a könyvvizsgálói jelentés, amely szerint Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnöke munkaköri hozzárendelés nélkül szerepel a BKV állományi listáján. A célvizsgálat során kiderült, hogy Boruzs a társaság belső levelezési rendszerében nem rendelkezik munkahelyi elérhetőséggel (e-mail, telefon, fax), és hogy a munkaügyi törzsadatállományban munkaköri hozzárendelés nélkül szerepel (szerződésében HR-tanácsadó szerepel).

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke (balra) és Boruzs  András, az SZDSZ budapesti elnöke beszélget az SZDSZ Országos Tanácsának ülésén Budapest, 2009. szeptember 19-én a párt III. kerületi székházában (Fotó: Honéczy Barnabás)
Retkes Attila, az SZDSZ elnöke (balra) és Boruzs András, az SZDSZ budapesti elnöke beszélget az SZDSZ Országos Tanácsának ülésén Budapest, 2009. szeptember 19-én a párt III. kerületi székházában (Fotó: Honéczy Barnabás)

A könyvvizsgáló folytatta volna a vizsgálatot, de a további adatokkal kapcsolatban az információt a BKV titoktartásra hivatkozva megtagadta. A jelentés összegzése szerint fennáll annak kockázata, hogy Boruzs a hozzárendelt munkakör hiányában tényleges munkavégzés nélkül kap munkabért. A jelentés ezentúl javasolja az eset alaposabb kivizsgálását, valamint a teljes munkavállalói állomány áttekintését.

A BKV álláspontja szerint Boruzs András Kálmán munkavállaló munkaviszonya 2009. november 24-én megszűnt. A társaság a munkaügyi törzsadatállományban történő munkaköri hozzárendelések társasági szintű ellenőrzését elkezdi. A Munka Törvénykönyve alapján a könyvvizsgáló által kért adatok személyes adatok, amelyek kiadásához a munkavállaló nem járult hozzá. Kerestük Boruzs Andrást is, hogy megkérdezzük álláspontját az ügyben, de nem sikerült elérnünk.

Boruzs András indult a tavalyi EP-képviselő választáson is
Boruzs András indult a tavalyi EP-képviselő választáson is

Boruzs élvezte Mesterházy Ernő, a 2008 utáni SZDSZ teljhatalmú háttéremberének bizalmát, így a belső pártharcok során kerületi politikusból a liberálisok egyik legfontosabb figurájává vált. 2008 szeptemberében budapesti elnök lett, majd nemrég kampányfőnök, és az MDF-SZDSZ fővárosi lista 5. helyét is megkapta.

Vélhetően Mesterházy bizalma segítette abban is, hogy Újpestről gyors karriert fusson be a főváros cégeiben is. A Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelőbizottságában elnöki posztot kapott. Évek óta fb-elnök volt viszont az Észak-pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Zrt.-ben és az Újpesti Vagyonkezelő Zrt.-ben. (Úgy tudjuk, az utóbbiról a napokban mondott le, miután a kormány átalakította az állami cégek vezetésére vonatkozó szabályokat.)

Közszférából húzott fizetést Boruzs az újpesti önkormányzatban is, ahol frakcióvezetőként és a káposztásmegyeri részönkormányzat elnökeként is dolgozott.

Boruzs büszke a BKV-nál végzett munkájára

Közel 20 éve dolgozom a közösségi közlekedésben, különböző beosztásokban, jelenlegi szakterületem a munkaerő-gazdálkodás. 1989-2007 között a Volánbusznál dolgoztam, majd a BKV-nál helyezkedtem el, írja Boruzs András péntek délután kiadott közleményében. E társaságnál főállásban dolgozott, minden feladatát határidőre, a szakmai elvárásoknak megfelelően végezte. Ez a megbízatás a széles nyilvánosság előtt is ismert volt, hiszen erről 2009-ben több alkalommal nyilatkozott, írja Boruzs.

Mint beszámol róla, munkakörében a mindenkori vezérigazgatónak kellett javaslatokat tennie, elsősorban az optimális dolgozói létszámmal és munkaerő-gazdálkodással összefüggésben. Munkaviszonya megszüntetése előtt Kocsis István holding koncepciójának kidolgozásában vett részt.

Boruzs leszögezi: a rendszerváltás óta az SZDSZ tagja, de országos vagy fővárosi szintű tisztséget közel két évtizedig nem viselt. 2009 nyarán a Szabad Demokraták Szövetsége új vezetést választott, ezt követően kapott felkérést pártigazgatói, majd országos kampányfőnöki tisztségre. Mivel úgy érzete, hogy ez a politikai szerepvállalás egész embert kívánó feladat, először fizetés nélküli szabadságra ment a BKV-tól, majd néhány hónap múlva közös megegyezéssel megszüntették munkaviszonyát, közli.

Boruzs szerint nincs sem szégyellni, sem takargatni valója. A Volánbusznál és a BKV-nál végzett munkáját mindvégig igyekezett a lehető legjobb színvonalon ellátni, büszke a két társaságnál eltöltött közel 20 évre. A rendszerváltás óta egyetlen munkahelyét sem érdekelte, hogy a magánéletben tagja-e bármilyen politikai pártnak. Bízik benne, hogy ez a következő időszakban is alapelv marad, zárja közleményét a politikus.

A BKV szerint Boruzs érdemi munkát végzett

A BKV közleménye szerint Boruzs Andrást Antal Attila vette fel 2007. július 1-jén humán tanácsadóként. Boruzs András közel két évtizedes közösségi közlekedési tapasztalattal rendelkezik, 18 évet töltött a Volánbusznál különböző beosztásokban.

2008 őszétől a BKV cég-átalakítási koncepciójának kimunkálására létrehozott munkacsapatban dolgozott, folyamatos, érdemi munkát végzett. Áttekintette és feldolgozta a nagy tanácsadó cégek által készített humán analíziseket (AAM, CEMI, IFUA).

Mindvégig részt vett a holding koncepció humán stratégiai kérdéseinek kidolgozásában, és közreműködött a humán erőforrás átadás lényeges elemeinek kimunkálásában. 2009. november 24-én közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül távozott a cégtől, áll a közleményben.

A Fidesz az ügyészséghez fordul az ügyben

A Legfőbb Ügyészséghez fordul a Fidesz azt kérve, vizsgálják meg, hogy történt-e bűncselekmény Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnökének BKV-nál történő foglalkoztatásakor - mondta Schneller Domonkos, a párt fővárosi képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. György István, a BKV vizsgálóbizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy a testület március 17-én tart ismét ülést, ekkor hallgatják meg Hagyó Miklóst és ekkorra készül el első jelentéstervezetük is.