Letette esküjét Hagyó Miklós utódja

2010.03.10. 16:50

Szerda helyett csütörtökön tárgyalja Budapest 2010. évi költségvetését a Fővárosi Közgyűlés, így döntött a testület a kétnapos ülés napirendjének megszavazásakor. Letette esküjét Hagyó Miklós utódja.

Az MSZP-frakció egy 3,2 milliárd forintos módosító indítvány elfogadását kéri az 539 milliárd forintos költségvetésben. Mivel a szocialisták új képviselője, a Hagyó Miklós helyére lépő Élő Norbert letette az esküt, ismét megvan a volt koalíciós partnerek, az MSZP és az SZDSZ egyfős többsége, így van esély a költségvetés elfogadására. Nem kerül viszont most a közgyűlés elé a kormány és a főváros között kötendő BKV-szerződés.

Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje közölte: nem tárgyalta szerdai ülésén a kormány a szerződés-tervezetet, még folynak a jogi egyeztetések. Ezekről a szocialista politikus azt mondta: a kormánynak és a fővárosnak is vannak eltérő javaslatai a korábban aláírt szándéknyilatkozathoz képest, ezekről egyeztetnek.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A főváros pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre azt mondta: a főváros elkészített egy szerződés-tervezetet, válaszul egy olyan tervezet kaptak a kormánytól, amelyben a BKV-val kapcsolatban üzleti értelemben más szerepel, mint amit korábban a szándéknyilatkozatban megfogalmaztak.

A december végén aláírt szándéknyilatkozat szerint a kormány 17,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adna a tömegközlekedési vállalatnak, emellett pedig további 5 milliárd forintot a társaság az államilag garantált hitelének refinanszírozására az általános költségvetési tartalékból.

Ikvai-Szabó Imre és Demszky Gábor
Ikvai-Szabó Imre és Demszky Gábor

A dokumentum értelmében a főváros a tervezett 10 milliárd forintos tőkepótló támogatás mellett 5 milliárd forintos működési támogatást biztosít a vállalatnak idén.

Az első ötmilliárdos állami támogatást egyébként ezen a héten megkapta a BKV, de a jelek szerint a szerződést már nem írják alá a tervezett március 15-i határidőig.

Horváth Csaba és Steiner Pál
Horváth Csaba és Steiner Pál