Cecília
4 °C
6 °C

Tervek már vannak a gomba átépítésére

2010.04.27. 14:40

Az Újbuda szívében található Móricz Zsigmond körtéri Gomba átalakítását régóta tervezi a kerület. Mostanra két pályamű maradt versenyben. Egy szakmai konferencia keretei között mutatták be ezeket részletesebben.

Az 1942-ben Schall József tervei alapján felépített Gomba eredetileg hév- és villamos-fordulónak épült, de a hév forgalom a 60-as, míg a villamos a 2000-es években szűnt meg a Gomba körüli hurokvágányon. Azóta is ott éktelenkedik a terület fontos gócpontján, a Móriczon elhagyatottan. Időközben be is hálózták, de hajléktalanok lakják továbbra is.

Szimplán lebontani nem lehet, mivel ipari műemléki védettséget élvez, illetve a kerület számára fontos, ezért meg is vásárolták. A pályamunkákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai zsűrizték. A pályázat kiírásában a tervezőknek szinte semmilyen támpontot nem adtak, szabadjára engedhették fantáziájukat, emiatt igen sokféle, változatos tervek születtek. A díjazott munkák is igen eltérő képet mutatnak.

Lebontani nem lehet  fotó: Barakonyi Szabolcs
Lebontani nem lehet
fotó: Barakonyi Szabolcs

Addig nem indulhat meg az átépítés, amíg a Gomba trafóházát át nem viszik az épülő metróhoz. Viszont a hasznosítási pályázatnak sincs még eredménye, szóval a befektető is hiányzik még. A felújítás után tökéletes végpontjává válhat a Bartók Béla út Gellért tértől induló szakaszának, melyet kulturális sétálóutcává terveznek alakítani. Szóval az a tény, hogy megvannak a győztes pályázatok, nem garantálja, hogy bármelyik meg is valósulna a közeljövőben.

Gyüre Zsolt, az egyik nyertes pályamű tervezője összefüggőnek véli a Gombát és a mögötte álló íves házat. Ez és az eredeti Schall-tervekhez való alkalmazkodás a legfontosabb számára. Az íves épületsor és a Gomba közt húzódó útból sétálóutca válna, ahova csak a beszállítók hajthatnának be. A ház aljában üzletek és kiülős kávézók lennének.

Beljebb a zöld terület fölé üveglapokat helyeznének. Itt időszakosan bazársor állhatna. A Gomba alatti eredeti épületnek a feljáróhoz legközelebbi blokkját tartanák meg eredeti állapotában, ez a másik két új, üveges rész gazdasági, kiszolgáló része lenne a pincével.

Az új részekbe kiállító- és rendezvényterem, étterem, kávézó, söröző kerülhetne, az átláthatóság miatt lennének üvegből. A Gomba udvara pedig legyezőszerű elemek segítségével befedhető lenne adott esetben, és a közepén egy vékony üvegrúd állna. Ezekkel a munkálatokkal hatalmas területnövekedés érhető el.

A Móriczon elhagyottan
A Móriczon elhagyottan

Szabó Levente és a Hetedik Műterem tervezői is a tetőszerkezet megtartását látták fontosnak. A tető alatti három rész pedig síneken mozgatható üvegdobozokkal területileg bővíthető, tetszés szerint változtatható. Az átláthatóság meghatározó szempont volt. A három blokkban egy exkluzív kávézó, egy könyvesbolt és egy kerületi információs pult lenne. Síneken mozgatható köztéri bútorelemeket képzeltek el a Gomba körül, erre speciálisan kidolgozott bútorelemekkel.

A két győztes terv megtekinthető az építészfórum oldalán, illetve az Allee-ban, ahol a látogatók szavazataikat is leadhatják. Szavazni lehet még az ujbuda.hu oldalon, a Gomba épületnél, az okmányirodában és a Lágymányosi Öbölben kihelyezett gombát mintázó szavazóládákban, a lakosság kifejtheti véleményét, segíthet a döntéshozatalban, más kérdés, hogy mennyit számít ez a szavazás a kivitelezés szempontjából.

A vasárnapi második választási fordulóban vereséget szenvedő Molnár Gyula polgármester a konferencián nem jelent meg, pedig hivatalosan ő nyitotta volna meg az eseményt. A kerület főépítésze erre csak annyit mondott, hogy ne keverjük össze a szakmai és politikai dolgokat, elvégre ez egy szakmai konferencia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?