Tervek már vannak a gomba átépítésére

2010.04.27. 14:40

Az Újbuda szívében található Móricz Zsigmond körtéri Gomba átalakítását régóta tervezi a kerület. Mostanra két pályamű maradt versenyben. Egy szakmai konferencia keretei között mutatták be ezeket részletesebben.

Az 1942-ben Schall József tervei alapján felépített Gomba eredetileg hév- és villamos-fordulónak épült, de a hév forgalom a 60-as, míg a villamos a 2000-es években szűnt meg a Gomba körüli hurokvágányon. Azóta is ott éktelenkedik a terület fontos gócpontján, a Móriczon elhagyatottan. Időközben be is hálózták, de hajléktalanok lakják továbbra is.

Szimplán lebontani nem lehet, mivel ipari műemléki védettséget élvez, illetve a kerület számára fontos, ezért meg is vásárolták. A pályamunkákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai zsűrizték. A pályázat kiírásában a tervezőknek szinte semmilyen támpontot nem adtak, szabadjára engedhették fantáziájukat, emiatt igen sokféle, változatos tervek születtek. A díjazott munkák is igen eltérő képet mutatnak.

Lebontani nem lehet  fotó: Barakonyi Szabolcs
Lebontani nem lehet
fotó: Barakonyi Szabolcs

Addig nem indulhat meg az átépítés, amíg a Gomba trafóházát át nem viszik az épülő metróhoz. Viszont a hasznosítási pályázatnak sincs még eredménye, szóval a befektető is hiányzik még. A felújítás után tökéletes végpontjává válhat a Bartók Béla út Gellért tértől induló szakaszának, melyet kulturális sétálóutcává terveznek alakítani. Szóval az a tény, hogy megvannak a győztes pályázatok, nem garantálja, hogy bármelyik meg is valósulna a közeljövőben.

Gyüre Zsolt, az egyik nyertes pályamű tervezője összefüggőnek véli a Gombát és a mögötte álló íves házat. Ez és az eredeti Schall-tervekhez való alkalmazkodás a legfontosabb számára. Az íves épületsor és a Gomba közt húzódó útból sétálóutca válna, ahova csak a beszállítók hajthatnának be. A ház aljában üzletek és kiülős kávézók lennének.

Beljebb a zöld terület fölé üveglapokat helyeznének. Itt időszakosan bazársor állhatna. A Gomba alatti eredeti épületnek a feljáróhoz legközelebbi blokkját tartanák meg eredeti állapotában, ez a másik két új, üveges rész gazdasági, kiszolgáló része lenne a pincével.

Az új részekbe kiállító- és rendezvényterem, étterem, kávézó, söröző kerülhetne, az átláthatóság miatt lennének üvegből. A Gomba udvara pedig legyezőszerű elemek segítségével befedhető lenne adott esetben, és a közepén egy vékony üvegrúd állna. Ezekkel a munkálatokkal hatalmas területnövekedés érhető el.

A Móriczon elhagyottan
A Móriczon elhagyottan

Szabó Levente és a Hetedik Műterem tervezői is a tetőszerkezet megtartását látták fontosnak. A tető alatti három rész pedig síneken mozgatható üvegdobozokkal területileg bővíthető, tetszés szerint változtatható. Az átláthatóság meghatározó szempont volt. A három blokkban egy exkluzív kávézó, egy könyvesbolt és egy kerületi információs pult lenne. Síneken mozgatható köztéri bútorelemeket képzeltek el a Gomba körül, erre speciálisan kidolgozott bútorelemekkel.

A két győztes terv megtekinthető az építészfórum oldalán, illetve az Allee-ban, ahol a látogatók szavazataikat is leadhatják. Szavazni lehet még az ujbuda.hu oldalon, a Gomba épületnél, az okmányirodában és a Lágymányosi Öbölben kihelyezett gombát mintázó szavazóládákban, a lakosság kifejtheti véleményét, segíthet a döntéshozatalban, más kérdés, hogy mennyit számít ez a szavazás a kivitelezés szempontjából.

A vasárnapi második választási fordulóban vereséget szenvedő Molnár Gyula polgármester a konferencián nem jelent meg, pedig hivatalosan ő nyitotta volna meg az eseményt. A kerület főépítésze erre csak annyit mondott, hogy ne keverjük össze a szakmai és politikai dolgokat, elvégre ez egy szakmai konferencia.