Öt vizsgálat folyik a 4-es metrónál

2010.06.01. 16:41

Összesen öt vizsgálat indult az elmúlt hónapokban a 4-es metró beruházással kapcsolatban, derült ki az Index birtokába jutott negyedéves metrójelentésből.

A jelentés szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság két ügyben is nyomoz a DBR Metró Projektigazgatóságnál. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztály II., valamint a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztály 2010 márciusában kereste meg az igazgatóságot.

Az előbbi a metrószerelvények beszerzéséről, az Eurometro Kft. Projektvezetési Tanácsadói Szolgáltatások szerződéséről, és a jelenleg foglalkoztatott vállalkozókról kért bővebb tájékoztatást. Utóbbi pedig az állomások belső beépítése tárgyú közbeszerzési eljárás teljes iratanyagát kérte be. A DBR Metró Projektigazgatóság a rendelkezésre álló dokumentumokat átadta az eljárás lefolytatásához.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata 2010 januárjában indul. A vizsgálat megkezdéséhez a Számvevőszék által kért dokumentációkat a DBR Metró Projekt Igazgatóság határidőre átadta. A helyszíni vizsgálat 2010. április 7-én kezdődött el.

Bejelentkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is a DBR-nél. A szervezet a központi költségvetési támogatás felhasználását ellenőrzi. A vizsgálattal kapcsolatban elkészült az intézkedési terv, amit a KEHI jóváhagyására vár.

A rendőrség és az állami szervek mellett a 4-es metró független ellenőrző mérnöke is vizsgálódik a könyvvizsgálóval karöltve: szúrópróbaszerő felméréseket végeznek és az elszámolásokat ellenőrzik, valamint a státuszjelentéseket auditálják.