Lazítottak az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezeten

2010.06.24. 12:20 Módosítva: 2010.06.24. 13:06

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet annak benyújtása előtt, így az bizonyos, hogy nem kell éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátóipari egységeknek, illetve azon vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt - mondta Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az új rendelet-tervezet azt is tartalmazza, hogy ha sikerül a vendéglátósoknak a környező házak lakóival megállapodniuk, akkor tovább is nyitva tarthatnak. Mint az alpolgármester elmondta: pénteken terjesztik a helyi képviselő-testület elé a rendelet-tervezetet, de előtte a módosításokról még egyeztetnek a képviselők.

Az eredeti elképzelés szerint a kerület minden üzletének és szórakozóhelyének be kellett volna zárnia éjfélkor, és legközelebb reggel hatkor nyithatott volna ki. A rendelet alól az éjjel-nappali boltok és videotékák sem jelentettek volna kivételt.  A hatodik kerületben is tervezett szabályozásnál is keményebb rendelet egyetlen kivételt engedett volna meg: szilveszter éjszakáján nyitva maradhattak volna a helyek. A tervezet ellen tiltakozást helyeztek kilátásba a kerületben működő vendéglátóghelyek.

Gergely József szerint a rendelet elfogadása az egyetlen "eszköz", ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekében lépjen, hiszen a probléma - vagyis az éjszakai randalírozás - hatósági keretek között nagyon nehezen kezelhető.

Közlése szerint a kerületben 154 olyan vendéglátóipari egység van, amelyet érint a csendrendelet, ez az összes egység mintegy 10 százaléka. A randalírozások viszont a belső Erzsébetvárosban élő mintegy 12 ezer ember jelentős részét érintik - tette hozzá.ú

A sajtótájékoztatón ismertették azt a levelet, amelyet az alpolgármester a belügyminiszternek címzett. A levélben - az önkormányzat nevében - azzal a kéréssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy a nyári időszakban a rendőrök átcsoportosításával segítse az "éjszakai közterületi rendfenntartás" megóvását.

Mint írta: a pénteken tartandó képviselő-testületi ülésen, felterjesztési jogukkal élve, arra kérik az Országgyűlést, hogy törvényi felhatalmazással rendezze a rendőrség intézkedési és eljáró jogkörét az éjszakai közterületi rendbontás, zajokozás megfékezésére.

A sajtótájékoztatón megjelent az Élő Erzsébetvárosért Egyesület két képviselője is. Egyikük, Kecskés Gusztáv elmondta, hogy a szervezet alapvetően elsietettnek érzi a rendeletet. Mint hozzátette: a zajt valóban korlátozni kell, de itt nem az üzletek nyitva tartása a valódi probléma, hanem a vendégek magatartása.

Utalt arra is, hogy a kerületi jegyzőnek vannak olyan jogkörei, amelyek segítségével akár "rákényszerítheti" a vendéglősöket, hogy utcaőrséget szervezzenek, amely kiszűri ezeket problémákat. Kecskés Gusztáv elmondta azt is, hogy a civileket nem vonták be a rendelet előkészítésébe. Javaslataikat csütörtökön átadják az önkormányzatnak.