Ikvai: Rendben adjuk át a fővárost

2010.09.01. 17:47

Ikvai-Szabó Imre leköszönő főpolgármester szerint gazdaságilag rendben adják át a fővárost a következő városvezetésnek, mint mondta, "2012-2013-ig le van finanszírozva az összes beruházás", ami a hétéves tervben szerepel.

A szocialista helyettesek lemondása után egyetlen főpolgármester-helyettesként maradt Ikvai-Szabó Imre egy városházi sajtóbeszélgetésen több olyan beruházást is felsorolt az elmúlt négy évből, amire büszke.

Említette a Közraktárak helyén épülő szóarakoztató-központot, a CET-et, ami két hónap csúszással ugyan de hamarosan elkészül. Kiemelte a beruházás konstrukcióját, ami szerint a terület a főváros tulajdonában marad, a 25 éves hasznosítási jog lesz csak a befektetőé, de a CET a 6.-7. évtől már a fővárosnak is bevételeket hozhat.

Beszélt a volt óbudai gázgyár helyén épülő informatikai parkról, ahova, mint mondta "visszajöttek az Amerikába kiment matematikusaink". A park véleménye szerint dinamizálja egész Óbudát, és befektetői még a tervezett Aquincumi híd építéséhez is hozzájárulhatnak.

Ikvai szerint sikeres az V. kerülettel és az unióval közösen finanszírozott Budapest Szíve projekt, aminek a lényege összefoglalható abban, hogy "ki az autókkal a belvárosból, több zöld, közterület és utcabútor".

A nemrég átadott Fő utca után most a Károly körutat alakítják egy "Andrássy úthoz hasonló, fasoros alléhoz hasonló úttá", majd "ha van esze a következő városvezetésnek", akkor az átalakítást folytatják a Bajcsy-Zsilinszky út és az Üllői út Nagykörúton belüli részén.
Ikvai elmondta azt is, hogy "a BKV a város beteg embere", finanszírozási problémáját megörökli a következő főpolgármester.

Hozzátette, már két hónapja jelezték a kormánynak, hogy a BKV-nál van egy 600 milliós hiány, amivel a következő városvezetésnek és a kormánynak októberben sürgősen kezdeni kell valamit.