Öt alvó cége van a BKV-nak

2010.09.02. 07:37
A Népszava értesülései szerint több, csak papíron működő, de érdemi tevékenységet nem végző leánycége van a BKV Zrt.-nek. A vállalkozások többségét az előző vezetéstől örökölték, ezeket egy kivétellel végelszámolással megszüntetik.

Öt, érdemi tevékenységet nem végző, alvó cég van a BKV Zrt. tulajdonában, írja a Népszava. A négy kft. és a zártkörű részvénytársaság működése csak látszólagos: léteznek ugyan, de érdemi tevékenységet nem végeztek 2009-ben, ez derül ki a BKV tavalyi évre vonatkozó könyvvizsgálói jelentéséből, illetve a taggyűlési jegyzőkönyvekből. Közülük három céget - a BKV Reklám Kft.-t, BKV Ingatlan Kft.-t, és BKV Közbeszerzés Kft.-t - egy kaptafára alapította a korábbi cégvezetés.

Jelenleg már mindhárom ügyvezetését a BKV jogi igazgatója látja el, de a cégek közül csak kettő él, mert az ingatlanos vállalkozás végelszámolását a BKV időközben elindította. Hasonló sors vár még ebben az évben a közbeszerzéssel foglalkozó leánycégre. A reklám- és hirdetés-értékesítéssel foglalkozó társaságot viszont - átszervezéssel - életben kívánja tartani a BKV.

Szintén hosszabb távon is számol a jelenlegi vezetés a ma még alvó BKV Trade Kft.-vel. Ezt már a jelenlegi vezérigazgató, Kocsis István idején, 2008 decemberében alapították ötmillió forinttal, főtevékenysége pedig a villamosenergia-kereskedelem. E vállalkozásban a BKV ugyan csak többségi-, nem pedig kizárólagos tulajdonos, de társa az a BKV Mozgólépcső Kft., melynek maga a BKV Zrt. a tulajdonosa.

Az ötödik alvó cég pedig a főtevékenységeként mérnöki feladatokat, illetve tanácsadást feltüntető Műhely 8 Zrt. Ez az egyetlen olyan társaság, amelynek a BKV nem alapítója, mert csak 2007 végén vette meg a 2004-ben Miskolcon létrehozott társaságot, olvasható a Népszava csütörtöki számában.