Most felfüggesztették a BKV-t vagy sem?

2010.11.11. 17:18

Tarlós István 9-én közleményt adott ki arról, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felfüggesztette a BKV működési engedélyét és hat hónapos ideiglenes engedélyt adott ki. Később kiderült, hogy a hatóság csak a helyi, helyközi és a libegőre vonatkozó vasútengedélyeket függesztette fel. Ezt követőn vizsgálat indult, ki tájékoztatott félre kit.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság felfüggesztette a BKV működési engedélyét pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és hat hónapos ideiglenes engedélyt adott ki. Ez idő alatt kell stabilizálni a BKV pénzügyi állapotát, áll Tarlós István főpolgármester keddi közleményében.

Csütörtökön Szűcs Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy Tarlós István főpolgármester vizsgálatot indított a városházán és a BKV-nál annak kapcsán, miért úgy tájékoztatták, hogy a BKV valamennyi vasúthatósági engedélyét felfüggesztette a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A városvezetőt lengyelországi útján Kocsis István, a BKV vezérigazgatója SMS-ben arról tájékoztatta: "A Nemzeti Közlekedési Hatóság november 8-ával valamennyi vasúthatósági működési engedélyünket felfüggesztette, egyidejűleg pedig ideiglenes működési engedélyt adott ki. Az ideiglenes engedély 6 hónapig érvényes. A felfüggesztés indoka, hogy a vasúti törvény alapján igazolni kell társaságunk pénzügyi teljesítőképességét kérelmünk benyújtását követő 12 hónapos időszakra vonatkozóan, és az NKH megállapította, hogy e kritériumnak nem felelünk meg".

A hírügynökség szerint később kiderült, hogy mégsem függesztette fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a BKV működését. A hatóság honlapján csak arról van szó, hogy a libegő, a helyi és az elővárosi vasúti működésével vannak gondok.

Megnéztük a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapját, ahol tényleg az áll, hogy a libegő, a helyi és az elővárosi vasúti működését függesztették fel. Megkérdeztük a hatóság sajtóosztályát, ahol elmondták, hogy a helyi és az elővárosi vasút kategóriájába az összes kötöttpályás jármű, így a HÉV, a metró és a villamos is beletartozik.

Azaz a rejtvény megfejtése: az SMS-ben a valóságot közölték, mert a BKV valamennyi vasúthatósági engedélyét felfüggesztették. Az is igaz, hogy nem a teljes működését, mert például a buszok nem tartoznak a felfüggesztett kategóriákba.

A villamosok, metrók, HÉV-ek esetében sem kell még fél évig tartani leállítástól, mert a hatóság ezek működésére hat hónapos ideiglenes engedélyt adott ki. Forrásaink szerint a hatóság az akcióval csupán arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ha a BKV-nál nem jut elég pénz a vasúti járművek karbantartására, akkor abból probléma születhet.