Csipak Péter óriás rovarok támadásától tart?

2010.12.08. 11:25

A kortárs építészeti irányvonalak helyett az óriás bogaras scifik jutottak eszembe Csipak Péter háza alatt állva. Ez az a rémfilmes alaphelyzet, amikor addig kedvesnek tartott kis lények monumentálisra növekedve egyszeriben félelmetes pusztítógépekké válnak.

Klikkeljen a körképért!

Azért kirándultam fel Csipak Péter már majdnem kész magánházához, mert érdekelt, milyen környezetet álmodik magának az a vállalkozó, aki Budapest felvirágoztatásának szenteli életét.

Rogán Antal kedvenc befektetője jelenleg azzal szerepel a hírekben, hogy öt, esetleg három ház lebontásával új városközpontnak nevezett plázával értelmezné újra a belvárost. A terv lehet izgalmas vagy felháborító, megközelítéstől függően, és az óriás bogaras hasonlat nem az előbbit sugalló hangulatkeltés.

Klikkeljen!

Amikor fotókon vettem szemügyre Csipak magánházát, egy kaliforniai filmproducer tengerparti villáját juttatta eszembe nagy üvegfelületeivel, vakító fehér, egymásra pakolt tömbjeivel, a minimalista dizájnt megbolondító, cikkcakkos tetőrésszel.

A rendezett kép a helyszínen azonban darabokra esett. A családi házként értelmezendő épület akkora, mint egy szálloda. A három telek összevonásával létrejött, 7500 négyzetméteres területen épülő házat a költözz.be szakértője 700 négyzetméter alapterületűnek, összesen több mint 2000 négyzetméteresnek saccolta. Az összhatás ilyen méretben viszont már inkább nyomasztó. A katicabogár is csak addig helyes állatka, amíg nem hat méter magas.

Saját Imax vagy pánikszoba

Az egyébként neves Pálffy építészstúdió tervezői is mintha zavarba jöttek volna a feladattól. A jobboldalt még visszafogott, lépcsőzetesen egymásra pakolt, fehér dobozokból álló épület a közepén hirtelen extravagáns rángásokat tesz, mintha az építész érezné: a tervet ekkora méret esetén már nem adják el az egyszerű formák és a letisztult arányok. A tető hullámozni kezd, majd belefut egy olyan tömbbe, amelyben minden bizonnyal Csipak Péter saját Imex mozija kap helyet. A háromemeletes, ablaktalan, fehér kocka cinkborítású, barna teteje érthetetlen módon csúszik le a falra, szakítva az addigi, visszafogottan fényűző stílussal.

Lehet persze, hogy a szárny nem is mozi, hanem egy ház méretű, komolyabb támadásoknak is ellenálló pánikszoba, ágyúzásbiztos tetőzettel. Nem lennénk meglepve, ha Csipak komor jövőre készülne, ahol a nyugati világ Orbán Viktor jóslatainak megfelelően összeomlik, és vad bandák portyáznak a városban, benzin, élelem és alig használt Benetton pulóverek után kutatva. Minek épült volna különben a fényűző erőd köré magas, vastag fal? A kerítés börtönös komorságát lépcsőzetes kiléptetésekkel próbálták oldani, amitől az egész inkább külvárosigarázssor-hangulatot kapott.

A zavarba ejtő, az ingatlanos szakértő szerint 2,3-2,5 milliárd forint értékű monstrum a budai hegyek első vonulatainál, a Fenyőgyöngye felett terpeszkedik, abban az utcában, ahol egykor Angelina Jolie és Brad Pitt élték békés életüket. Ez így együtt, a védelmi rendszerrel, a stílusok keveredésével, a tájidegen dizájnnal és a fényűző megoldásokkal a Moszkva melletti erdőben kiépült milliárdostelepet idézi meg. Már ha eltekintünk attól, hogy a magyar Rubljovka többi háza még egy középvezetői pozícióban dolgozó orosz gengszternek is kellemetlenül olcsó lenne.