20 százalékkal nő a fővárosi csatornadíj

2010.12.15. 12:04

Közműdíj-emelésekről döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. A legnagyobb mértékben, 19,5 százalékkal a csatornadíj növekszik. A javaslatok zömét csak a Fidesz-frakció szavazta meg.

A lakossági és nem lakossági fogyasztók számára eltérő mértékben nő az ivóvíz fogyasztási díja; előbbieknek 2,7 százalékos, utóbbiaknak 6,4 százalékos emeléssel kell számolniuk. A csatornadíj magasan infláció feletti díjemelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése indokolja.

Átlagosan 3,8 százalékkal nőnek a kéményseprő-ipari díjak is januártól. Az előterjesztés szerint 2010-ben nem emelkedtek a kéményseprés díjai, mivel a közgyűlés nem fogadta el az erre vonatkozó javaslatot, de 2011-ben azonban indokolt a kéményseprő-ipari díjak emelése.

Átlagosan majdnem tíz százalékkal nőnek a kegyeleti szolgáltatási díjak januárban. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében emlékeztetett rá: a közgyűlés tavaly decemberi ülésén nem fogadta el a 2010-re vonatkozó díjemelési javaslatot.

Ennek következtében számos rekonstrukciót és beszerzést el kellett halasztani, ami a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által nyújtott szolgáltatás színvonalának romlását okozta. A szolgáltatási díjak befagyasztása becslések szerint 100 millió forintot meghaladó bevételkiesést jelentett a társaságnak. A temetkezési szolgáltatás díjak 5 százaléktól 27,2 százalékig változó mértékben nőnek, a közszolgáltatási díjtételek súlyozott átlagos emelkedése 9,6 százalék lesz.

Több mint 5 százalékkal nő a szemétszállítás díja is. Elhangzott, hogy a közgyűlés az idei évre nem fogadott el hulladékkezelési díjemelést, azonban - mint írta - a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem színvonalának fenntartása 2011-ben csak az inflációt kismértékben meghaladó díjemelés mellett valósítható meg.