Ma jár le a türelmi idő a fővárosi aluljárókban

2010.12.15. 07:12

Ma jár le a türelmi idő a főváros frekventáltabb aluljáróiban; a városvezetés azt kérte a hajléktalanokat segítő szervezetektől, hogy december 15-ig találjanak megfelelő szállást a fedél nélkülieknek.

Tarlós István főpolgármester november 3-án jelentette be, hogy december 15-ig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Akkor azt mondta, ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak.

A főpolgármester egy nappal a határidő lejárta előtt, kedden jelentette be, hogy az érintett hajléktalanok jelentős többsége, mintegy 80 százaléka elfogadta a számukra felkínált szociális segítséget.

Elmondta, hogy az elmúlt hetekben a szociális munkások 116, tartósan az aluljárókban alvó, fedél nélküli embert írtak össze, és kezdték meg az elhelyezésüket. Közlése szerint ezzel párhuzamosan megszervezték a befogadási lehetőségeket is.

Ezek között említette a támogatott munkásszállós elhelyezést, a támogatott albérletet, a párok éjjeli menedékhelyét, ugyancsak párok számára a fizetős átmeneti szállót, a lábadozókat, a kórházakat, a szociális otthonokat és az időszakos éjjeli menedékhelyeket.

A főpolgármester elmondta, az említett 116 hajléktalan közül keddig harmincan nem fogadtak el semmilyen támogatást, és "ismeretlen helyre" távoztak. Kilencen különösebb segítség nélkül maguk keresték meg valamelyik hajléktalanellátó szolgálatot, 51 embert elhelyeztek, 26 ember elhelyezése pedig még folyamatban van - tette hozzá.

Tarlós István az intézkedés bejelentésekor az érintett aluljárók között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

A főpolgármester akkor azt is mondta, hogy aki a feltételek biztosítása ellenére is "agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben".

A programban meghatározó szerepet vállaló Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós korábban azt közölte: a tél évente 300-400 ember életét követeli országszerte, és az elmúlt évben Budapesten "a kétszázat közelítette". Jelezte: sokan hűlnek ki azok közül is, akik nem hajléktalanok.

A programot bírálók azt rótták fel a városvezetésnek, hogy rendészeti kérdésnek tekinti a közterületen megjelenő hajléktalanok ügyét, ám ezt a főpolgármester rendre visszautasította.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi  frakcióvezetője kedden egyszerű, cinikus "látszatakciónak" nevezte a főpolgármester Társadalmi Megbékélés nevű programját. A politikus szerint a program lényege, hogy az önkényesen kiválasztott aluljárókból bármi áron eltávolítsák a hajléktalanokat.

A frakcióvezető szerint helyes, hogy a főpolgármester javaslatot tesz a hajléktalanok helyzetének javítására, de az, hogy a legforgalmasabb aluljárókból bármi áron máshová száműzik a hajléktalanokat, nem jelent valódi megoldást.