Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban

2010.12.15. 12:10

Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban februártól, mert a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 31 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a füstölgést.

A közgyűlés módosította a köztisztasági rendeletét, a változtatás értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbusz, a villamos, a trolibusz, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus nagyságától függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz, ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóanyagában arra mutatnak rá, hogy ezekben a fedett utasvárókban különösen fontosnak tartják a dohányzási tilalmat, mert egy cigarettázó utas akár 8-10 ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti.

A BKK szükségesnek tartja, hogy fokozatosan minden megállóhelyen kitegyék a tiltásra figyelmeztető táblákat. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

A BKK ugyanakkor jelezte: önkéntes jogkövetésre számítanak, nem pedig tömeges bírságolásokra. A rendelet a kihirdetést követő 45. napon, várhatóan február első napjaiban lép hatályba.

Megtiltották a szeszesital-fogyasztást az aluljárókban

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után megtiltották a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester javaslatát a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag fogadta el.

A főpolgármester előterjesztésében emlékeztetett rá: a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló közgyűlési rendelet felhatalmazást ad a budapesti önkormányzatoknak, hogy közigazgatási területükön a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást megtiltsák.

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani.

A rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály jövőre lép hatályba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás