Ödön
2 °C
11 °C

Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban

2010.12.15. 12:10

Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban februártól, mert a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 31 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a füstölgést.

A közgyűlés módosította a köztisztasági rendeletét, a változtatás értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbusz, a villamos, a trolibusz, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus nagyságától függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz, ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóanyagában arra mutatnak rá, hogy ezekben a fedett utasvárókban különösen fontosnak tartják a dohányzási tilalmat, mert egy cigarettázó utas akár 8-10 ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti.

A BKK szükségesnek tartja, hogy fokozatosan minden megállóhelyen kitegyék a tiltásra figyelmeztető táblákat. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

A BKK ugyanakkor jelezte: önkéntes jogkövetésre számítanak, nem pedig tömeges bírságolásokra. A rendelet a kihirdetést követő 45. napon, várhatóan február első napjaiban lép hatályba.

Megtiltották a szeszesital-fogyasztást az aluljárókban

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után megtiltották a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester javaslatát a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag fogadta el.

A főpolgármester előterjesztésében emlékeztetett rá: a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló közgyűlési rendelet felhatalmazást ad a budapesti önkormányzatoknak, hogy közigazgatási területükön a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást megtiltsák.

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani.

A rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály jövőre lép hatályba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?