Tarlós megfellebbezte az Alstom-döntést

2010.12.22. 11:14

Azonnal megfellebbezi a francia nanterre-i bíróság Alstommal kapcsolatos határozatát és "erősen mérlegeli egy új tender kiírását a városvezetés - jelentette be ezt Tarlós István szerdai sajtótájékoztatóján. Folytatják a tárgyalásokat a francia gyártóval, és ha kijavítják a szerelvények hibáit és vasúthatósági engedélyt szereznek, a BKV át fogja venni a szerelvényeket. Emellett Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztoshoz fordulnak, hogy döntse el, a 2006-ban köttetett szerződés mennyiben felelt meg a város érdekeinek, volt-e kára és mekkora, van-e felelős az ügyben.

A BKV 2006 nyarán kötött szerződést az Alstommal 37 darab metrószerelvény gyártására, ebből a szerződés szerint 22-nek 2009. májusáig meg kellett volna érkezni, további 15-nek pedig 2009. októberéig. Ma összesen 3 darab szerelvény van az országban. A főpolgármester szerint a szerződésben a francia bíróság illetékességét kötötték ki, a kötbért pedig 10 százalékban maximálták, ami azt jelenti, hogy ha kimerül a keret, utána bármennyit késhet a gyártó, elvi lehetőség sincs szankcióra. A dokumentum szerint vis maiornak minősül, ha az Alstom nem tud érvényes vasúthatósági engedélyt szerezni. A szerződést egyetlen alkalommal sem módosították az aláírás óta.

Nevetséges

A főpolgármester elmondta: a francia bíróság keddi határozatát francia jogászok is nevetségesnek nevezték szerdai hivatalos levelükben. Úgy fogalmazott, meghökkentő, hogy a bíróság milyen mellékmondatokat használt a határozat indoklásában. Az Alstom azt állította: feltételezik, hogy a magyar fél inkább az oroszokkal szeretne üzletet kötni, illetve valószínűleg a nehéz helyzetben lévő BKV folyó kiadásainak rendezésére kell a pénz. Tarlós István utóbbit súlyos ostobaságnak nevezte, miután a pénzt a metróra kapta a főváros, másra nem fordíthatja, és el kell számolnia vele.

Tarlós kérdésre válaszolva elmondta, ha az Alstom kijavítja a szerelvények hibáit és hatósági engedélyt szerez - ami nem a Városházán múlik - akkor a BKV át fogja venni a kocsikat. Engedély nélkül nem engedik forgalomba a járműveket. A főpolgármester a napokban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel is tárgyal a kérdésről.