Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Fővárosi Tűzoltóságnál

Egy januári feljelentés alapján nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság új riasztási rendszerének ügyében, mert bár a rendszer minden más ajánlatlánál drágább volt, mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A 186 és fél millió forintért beszerzett új számítógépes rendszerről már korábban megírtuk, hogy az nem alkalmas feladata ellátására, ugyanis gyakran összeomlik.

Feljelentés érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodához januárban a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság riasztási rendszerének, az Erőgazdálkodási és Információs riasztási Rendszer (ERIR) új változata kapcsán.

A rendszer régi változatának megújítására, új riasztási rendszerre 2009-ben lehetett pályázni, azonban az ezután kifejlesztett új változat nem felel meg az elvárásoknak. Az új rendszert hónapokkal korábban szolgálatba kellett volna állítani, de úgy tudni, ez hivatalosan mostanáig sem történt meg.

Az ERIR rendszer egy DOS alapú számítógépes rendszer, aminek eredeti, évek óta működő változata úgy gyorsítja a tűzoltók munkáját, hogy a segélykérés beérkezése után automatikusan kiválogatja, milyen egységeket kell indítani a helyszínre.

A rendszer munka közben lehetőséget biztosít az újabb erők bevetésére szükség esetén, de például rögzíti a visszajelzések időpontjait és a segítségével utána lehet nézni, hol vannak olyan lezárások a városban, amik befolyásolhatják a tűzoltó járművek vonulását.

A rendszer ahhoz képest, hogy mennyibe került, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy tudni, felállítása óta nem is állították hivatalosan szolgálatba az új változatot, mert folyamatosan lefagyott.

A Nemzeti Nyomozó iroda korábban megerősítette, hogy januárban érkezett feljelentés hozzájuk az FTP rendszere kapcsán, de az ügyet átadták a BRFK-nak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyről szűkszavú tájékoztatásában annyit közölt, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya nyomoz hűtlen kezelés bűntett gyanújával, de a nyomozás érdekeire tekintettel részleteket nem közölhettek.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság pedig azt a tájékoztatást adta, hogy a rendőrséggel történt egyeztetés alapján szintén arra jutottak, hogy nem adhatnak bővebb felvilágosítást, csak a rendőrségi vizsgálat lezárása után.