Fővárosi romaügyi biztos lett Makai István

2011.02.28. 14:51

Makai Istvánt nevezte ki Budapest romaügyi biztosává Tarlós István főpolgármester, közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója hétfőn. A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) és a Roma Polgári Tömörülés (RPT) vezetője március elsejétől látja el feladatát, határozatlan időre bízták meg, tevékenységéért fizetést nem kap. Az önkormányzati közlemény szerint Tarlós kiemelt ügyként kívánja kezelni a budapesti romák felzárkóztatását és polgárosodásuk elősegítését, ennek érdekében nevezte ki a posztra Makait.

Makai dolga lesz a fővárosi romák élethelyzetét befolyásoló, felzárkóztatásukat hátráltató problémák összegyűjtése, rangsorolása, programok előkészítése. A romaügyi biztosnak véleményezési és javaslattételi joga lesz a romák helyzetét érintő kérdésekben, áll a közleményben.

Makai István fővárosi roma politikus második ciklusát kezdte meg a január 9-i kisebbségi választások eredményeként az FCÖ élén. Ő irányítja a tavalyi kisebbségi választásokon az ország második legerősebb roma civil szervezetévé vált RPT-t. Az FCÖ az Országos Roma Önkormányzat utáni legbefolyásosabb választott roma érdek-képviseleti szervezet.