Megszűnhet a Margitszigeti Kisállatkert

2011.04.01. 11:25

Pénzügyi megvonások miatt bezárhat a Margitszigeti Kisállatkert, adta hírül a stop.hu. A szigeten működő mini-vadasparkot évek óta a Fővárosi Állat- és Növénykert tartotta fenn, de mivel idén az ő költségvetésüket is jelentősen csökkentette a Fővárosi Önkormányzat, így valószínűleg nem tudják tovább finanszírozni a fenntartást.

Hanga Zoltán szóvivő szerint komoly esély van a bezárásra. "Az állatkert tulajdonosa a Főváros, aki a működési célra adott támogatás összegét 153 millió forinttal csökkentette az idei évre, amin nem is igen csodálkozunk, hiszen a főváros is kénytelen volt visszavágni a saját költségvetését" - mondta el a szóvivő az indexnek.

Hanga szerint az Állatkert működési költségeit nagyrészt eddig is magának kellett kigazdálkodnia, ezért a 153 milliós kiesés érzékenyen érinti őket.

A 2001-ben a Főváros által felújíttatott kisállatkert 2001-2002 óta tartozik a Fővárosi Állatkert kezelésébe. Üzemeltetésére akkor még külön forrást kaptak az önkormányzattól, de 2007-től ezt megvonták, és azóta a saját költségvetésükből tartották fenn a kertet, mely évi 30-40 millióba kerül.

"Az elmúlt években még ki tudtuk gazdálkodni ezt az összeget, de most úgy néz ki, hogy már nem megy. Két lehetőségünk van: vagy megszűnik a kisállatkert, vagy más veszi át, aki olcsóbban tudja üzemeltetni.

A fő szempont az, hogy a vársoligeti állatkertbe érkező látogató minél kevesebbet érezzen a forrásmegvonásból. Több intézkedést is meg kellet hoznunk, és ezek közül az egyik, ami valószínűleg elkerülhetetlen lesz, az a kisállatkert bezárása."