Amerika ellopta a Perczel Mór utcát

2011.04.08. 12:55

Lassan kezdenek belefáradni az V. kerületi Perczel Mór és Hold utca lakói az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségével vívott harcba. A legújabb konfliktus a követség biztonsági övezetének építése miatt alakult ki. A belvárosi utca a hónapok óta tartó építkezéstől leginkább egy háborús film díszleteire hasonlít.

A Perczel Mór utcában csak a páros oldal járdáját használhatják a gyalogosok. Ezt a pár tíz méteres szakaszt az elmúlt egy évben többször is felbontották, hol a szennyvízcsatorna, hol elektromos kábel lefektetése miatt. „Az építkezésben nem láttunk semmiféle koncepciót. Minden nap ástak egy árkot, aztán visszatemették” – mondja egy lakó.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

„Kár, hogy nem a múlt héten jött! Akkor éppen elektromos kábelt fektettek. Gyalog is alig tudtak bejönni a lakók” – mesél az áldatlan állapotokról az egyik Perczel utcai lakóház közös képviselője.

A Szabadság teret a Hold utcával összekötő, alig száz méter hosszú utca murvás járdáját szerda délelőtti ottjártunkkor éppen homokkal borították be. A vasrácsokkal elkerített, alig 1 méter széles durva murván gyalog alig, babakocsival szinte lehetetlen lett volna átmenni a Szabadság térre. Pedig a környéken sok idős és kisgyerekes család lakik, a Perczel Mór utca 4-es szám alatt napközis bölcsőde is működik.

IV0C0374

3 méteres rács

Az amerikai nagykövetség körüli biztonsági zóna megerősítésének munkálatai 2010 júliusában kezdődtek. A Szabadság tér, Perczel Mór, Kiss Ernő utca által határolt épület körüli mozgatható kordonok helyére most három méter magas kovácsoltvas kerítést építenek, 7,5 méterre a Perczel Mór utca házaitól.

A környékbeliek elmondása szerint a munkások hétköznaponként kora reggel kezdenek dolgozni, de az elmúlt hetekben szombatonként sem állt le az építkezés. „Reggel hétkor már úgy döngölik a talajt, hogy beleremeg a házunk, mozog minden. Tavaly a téli fagyok beálltáig dolgoztak, aztán kora tavasszal újrakezdték a munkát – meséli a Hold utca 6. szám alatt lakó idős férfi. Szerda délelőtt mintegy 10-15 munkás, több munkagép dolgozott, ennek ellenére a lakók úgy látják, az építkezés nagyon lassan halad, és nem látják a végét a már-már elviselhetetlen felfordulásnak, zajnak és pornak. „Ha idén nem, jövőre csak kész lesz” – jegyezte meg gúnyosan az egyik munkás.

Az önkormányzat nem tudja, mikor lesz vége

A Perczel utca 4. tőszomszédságában lévő Hold utca 6. lakói nemcsak arra várnak – ők is egyre türelmetlenebbül –, hogy a nagykövetség végre befejezze a Perczel utcai munkálatokat, hanem arra is, hogy elkezdjék saját lakóházunk külső felújítását. A műemlék jellegű társasház belső felújítása már kész, de az utcafront évek óta felállványozva áll: hullik a vakolat. Az árkádok alá az elmúlt években beköltöztek a hajléktalanok, akiket képtelenség addig kizavarni, amíg a háztömb nem áll neki a renoválásnak.

IV0C0360

Az V. kerület önkormányzatánál nem tudták megmondani, hogy mikor fejezik be az építkezést. A munkálatok lassúságát a nagykövetséggel szemben támasztott biztonsági tényezőkkel indokolták. „A belvárosi önkormányzat építési osztályának vezetője folyamatosan egyeztet a nagykövetséggel, de az amerikai követségnek komoly biztonsági követelményeknek kell megfelelni. Ennek ellenőrzését az amerikai külügyminisztérium végzi. Mindehhez az V. kerületi önkormányzatnak is alkalmazkodni kell" – mondta Puka Zsófia, a belvárosi önkormányzat sajtóreferense.

Tilos a behajtás

A helybéliek nemcsak a jelenlegi állapot miatt elkeseredettek. A lakók elbeszélése alapján a problémák visszanyúlnak egészen a kilencvenes évek legelejéig, amikor a nagykövetség lényegében elfoglalta az utcát. Most a követségi autók parkolóhelyéül szolgál a korábban egyirányú, az autósok előtt is nyitott utca. A Perczel Mór lezárása további nehézséget is okoz: a nagykövetség nem engedélyezi sem a mentőautónak, sem pedig a szemétszállítónak a behajtást. A takarítónak hetente háromszor kell kihúznia a szemeteskukákat a Hold utcáig. Ez a művelet a hónapok óta feldúlt járdaszakasz miatt még inkább lehetetlen feladatnak tűnik. Az ott lakók autóikkal kénytelenek a Hold utcában parkolni – ha találnak helyet.

IV0C0364

„Ellopták az utcánkat, de hátha egyszer meggondolják magukat az amerikaiak, és nem fognak ennyire félni. De a legjobb az lenne, ha kiköltöznének a Belvárosból” – hangzik az egyik Perczel utcai lakó sommás véleménye. Ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy a nagykövetség más helyre akarna menni, amit az is bizonyít, hogy az V. kerületi önkormányzattal 50 évre szóló közterület-használati megállapodást kötöttek még 2007 augusztusában. A szerződés értelmében a nagykövetség saját maga alakíthatja ki a követség körüli biztonsági övezetet, amiért cserébe 1,8 millió dollárt fizet 50 év alatt a kerületi önkormányzatnak.

„Lehet, hogy szép lesz az utca, de a követség parkolónak fogja használni. Nekünk meg a szomszéd utcából kell cipelni a csomagjainkat. Ráadásul így az ingatlanjaink is vesztettek értékükből. Az évek óta tartó folyamatos építkezés és zaj miatt többen elköltöztek a környékről” – meséli egy környékbeli. Az ott maradtak pedig úgy érzik, a követség nincs rájuk tekintettel.

A biztonsági zóna kialakításáról a nagykövetség nem akart  felvilágosítást adni. Szerintük a követségtől függetlenül zajlik a terület víz- és elektromos vezetékeinek cseréje, és a csatornázási munkálatok. Az építkezés várható befejezését júniusra ígérték. Az építkezésről a nagykövetség 2009 novemberében lakossági fórumon tájékoztatta a környékbelieket, de arra nem kaptunk választ, hogy a lakók milyen feltételek mellett egyeztek bele a munkálatokba.

IV0C0367

Ahová Mindszenty menekült

A Szabadság tér 12. szám alatti 111 éves épületet kezdetben a Kereskedelmi Kamara, majd a Magyar Királyi Postatakarékpénztár birtokában állt. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége 1935-től használja, 1946-óta áll a tulajdonában. A követségen talált menedéket Mindszenty József bíboros, amikor a szovjet csapatok elől 1956. november 4-én ide menekült, és 15 éven át a nagykövetség ablakából figyelte a kádári konszolidációt. 1971-ben hagyhatta el az épületet és Magyarországot.