Tarlós szobrot állítana II. János Pálnak

2011.05.03. 19:50

Szobrot kaphat a vasárnap Rómában boldoggá avatott II. János Pál pápa Budapesten egy-két éven belül, mondta Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója azt mondta, egyelőre nincs döntés arról, hol álljon az alkotás, de mint fogalmazott, Tarlós István főpolgármester azt szeretné, ha "méltó helyet" tudnának találni a lengyel származású pápa, Karol Wojtyla szobrának.

A városháza kommunikációs igazgatója szerint várhatóan még az önkormányzati ciklus első felében felállíthatják II. János Pál pápa budapesti szobrát. A Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén - a boldoggá avatás előtt néhány nappal - már döntött arról, hogy VIII. kerületi Köztársaság tér a jövőben II. János Pál pápa nevét viseli.

Budapest XVII. kerületének önkormányzata a hírre reagálva tájékoztatott, hogy Rákosmentén már 2008 óta áll egész alakos szobra II. János Pál pápának. A lengyel-magyar barátság hete rendezvénysorozat keretében 2008. március 29-én avatták fel II. János Pál pápa életnagyságú szobrát a rákoshegyi lisieux-i Szent Teréz-templom mellett található Szent István téren. Az alkotást, amely azóta zarándokhellyé vált, Erdő Péter bíboros szentelte fel.

A 2005-ben, 85 éves korában elhunyt II. János Pált vasárnap a vatikáni Szent Péter téren tartott szentmise keretében avatta boldoggá utóda, XVI. Benedek pápa.