LMP: Léket kapott a Zeppelin

2011.05.04. 14:55

Az LMP budapesti frakciója üdvözli a Fővárosi Bíróság keddi döntését, amiben megsemmisítette az V. kerületi Bécsi utcába tervezett Zeppelin pláza elvi építési engedélyét.

A párt szerint a döntés értelmében mind az V. kerületi, mind az illetékes – akkor közigazgatási, most kormányhivatal – jogszerűtlenül hozta meg döntését a beruházás elvi építési engedélyéről, mert nem kérte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) véleményét.

A frakció emlékeztet: már kétszer javasolták, hogy az új közgyűlés bírálja felül elődje döntését, amivel megszüntette az egyik lebontani kívánt épület, a Fischer-ház műemléki védettségét.

Az Immobilia Real Estate Development (IRED) Kft. ugyanakkor úgy látja: a bíróság döntése nyomán felgyorsulhat a beruházás engedélyeztetése.

"A bírósági ítélet értelmében az V. kerületi önkormányzat, első fokú hatóságként eljárhat a területén épülő Zeppelin projekt engedélyeztetési folyamatában. A Budapest Világörökségéért Alapítvány keresetének erre vonatkozó részét a bíróság elutasította, amikor kimondta: sem abszolút, sem szubjektív kizárási okok nem állnak fent az V. kerületi önkormányzattal, mint engedélyező hatósággal szemben" – olvasható a cég közleményében.