Új tendert írhatnak ki a 4-es metró szerelvényeire

2011.05.06. 12:32
Feljelentést fontolgat Tarlós István a fővárost politikai összeesküvéssel vádló Alstom ellen. Az is valószínű, hogy új tendert írnak ki a 4-es metró szerelvényeire.

Rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt feljelentést fontolgat a főváros vezetése a francia Alstom ellen, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A 4-es metró vonalára szánt szerelvények bankgaranciájának lehívása miatt indított perben az Alstom képviselői azzal vádolták a BKV-t és a magyar hatóságokat, hogy tudatosan nem működtek együtt velük, hogy megtorpedózzák és az oroszok kezére játszák a 65 milliárd forintos üzletet.

A BKV 2010. október 18-án mondta fel az Alstommal kötött szerződést, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság a fékrendszer hibái miatt nem adott típusengedélyt a szerelvényekre. A BKV októberben, a szerződés felmondásával egy időben előkészületet tett a már kifizetett 108 millió euró visszafizettetésére, valamint a jólteljesítésre vonatkozó bankgaranciák lehívására, és bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét a szállítónak.

Az ügyben indított pert első fokon az Alstom nyerte, a másodfokú tárgyalás szerdai napján a francia vállalat csalásokról, bűncselekményekről beszélt és a kádárizmusra meg a leninizmusra is utalgatott. Az ügyvédjük konkrét politikai összeesküvés-elmélettel állt elő, amelynek a lényege az, hogy a BKV és a magyar hatóságok tudatosan nem működtek együtt az Alstommal, hogy megtorpedózzák és az oroszok kezére játsszák a bizniszt.

"Nem igaz, hogy az új városvezetés megállapodott volna az oroszokkal az olcsóbb szerelvények beszerzéséről, a BKV-nál az Alstom állításával ellentétben nem volt általános sztrájk, és a szerelvények beszerzésének összegét nem a BKV működésére akarják fordítani" - tagadta az Alstom vádjait pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós.

Azt is bejelentette, hogy a főváros valószínűleg új tendert ír ki a metrókocsikra, mert a főváros elvesztheti a 4-es metró uniós támogatását, ha kicsúszik a határidőből. Erről a főpolgármester a jövő héten egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel.