16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Vádemelés 8 korrupt kerékbilincselő ellen

2011.05.19. 12:43

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt F. Kálmán, a Terézvárosi Közterület-felügyelet volt vezetője és további 7 társa ellen vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és hivatali visszaélés bűntette miatt.

A vádirat lényege szerint a VI. kerületben 2001. évtől kezdve, évente rendszeresen újra kötött szerződés alapján a közterület-felügyelők a kerékbilincsek fel- és leszereléséhez a Centrum Parkoló Kft. szolgáltatását vették igénybe, áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű (14.400-15.000 Ft) szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

F. Kálmán vádlott 2008. május és 2009. augusztus közötti időszakban – a Centrum Kft. vezetésével kötött megállapodás alapján - minden hónap elején az előző havi bilincselések számától függően különböző összegű, ún. „ösztönzési pénzt” fogadott el, összesen több, mint 4,5 millió forint összegben. A vádlott az átvett pénzből minden hónapban juttatott a beosztott közterület-felügyelőinek is (II.-III.-IV. r. vádlottak), ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el.

F. Kálmán vádlott hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előny biztosítása érdekében, ahogy azt a parkolóőrök egymás között nevezik, kolbászpénzért, a fenti időszakban 14 esetben intézkedett arról, hogy a beosztottai – részben N. Zoltán VI.r., H. Csaba VII.r. és S. Csilla VIII.r. vádlottak közreműködésével – bizonyos gépjárművekről a már felszerelt kerékbilincset szereljék le, és az eljárást szüntessék meg.

F. Kálmán vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, a többi vádlott szabadlábon védekezik. Az eljárást a Fővárosi Bíróság folytatja.

Rajtuk kívül a BRFK még kilenc, korábban a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.-nél dolgozó parkolóőrt gyanúsít korrupcióval.  • Hírek
  • Hírek