Parkolójegy-hamisító bandát fogtak

2011.06.03. 12:41

Három férfit fogott el a rendőrség szerdán, akik számítógépen hamis parkolójegyeket gyártottak, és adtak tovább, jelentette be a kerület polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón Seres Ernő, II. kerületi megbízott rendőrkapitány. Kérdésre hozzátette, hogy a megrendelői kört is vizsgálják.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester elmondta, hogy a hamis parkolójegyeket a kerület parkolóőrei vette ész6re a Zivatar utcánál. Hozzátette, hogy a március 21-től működő kerületi parkolóőrök az illegális mozgássérültkártyákat is ellenőrzik, 23 nap alatt 23 visszaélőt állított elő a rendőrség a segítségükkel.

Seres Ernő közölte, hogy a hamis parkolójegyeket készítőket szerdán állították elő. A házkutatás során hamisításra alkalmas berendezéseket és további hamis cédulákat foglaltak le a gyanúsítottak lakásán. A hamisítók vallomást tettek, kiderült, hogy körülbelül kér éve teljesítenek megrendeléseket a főváros nagy részén.

Seres Ernő a nyomozás érdekében azt nem akarta elárulni, hogy mennyiért értékesítették a hamis jegyeket, és mekkora a vizsgált megrendelői kör. Az kiderült, hogy az ügyfélkörből rendszeresen érkeztek kérések, meghatározva előre, hogy milyen időtartamra legyen érvényes a cédula. A rendőrség magánokirat-hamisítás miatt indított eljárást, de vizsgálják az üzletszerűen elkövetett folytatólagos csalás lehetőségét is.

A kapitány a másik ügyben elmondta, hogy a 23 mozgássérült-kártyával visszaélő személy között sok olyan anyagi helyzetű is található, akinek egyébként nem okozna gondot a parkolás kifizetése. Említett a Széna téri bevásárlóközpontban dolgozó arab orvost, kínai férfit, magyar ékszerészt. Többen nem is értették mi a baj a kártya használatával, hiszen pénzért vásárolták.

Andor Csaba, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának fejlesztője elmondta, hogy gyakorta lopnak mozgássérültektől parkolási igazolványt, de a nagy szigorúságban maguk a mozgássérültek is az ellenőrzés ádozataivá válhatnak. A szervezet egyik tagjának például már ötször kellett ügyvéddel kivédeni, hogy ne büntessék meg jogosulatlanul.

Hozzátette, hogy a fogyatékkal élő tartanak attól, hogy bűnbakká válhatnak, mert sokan a csalókkal azonosítják őket a parkolási kártyájuk miatt.