A többség nem szereti az új elnevezéseket

2011.06.17. 08:45

Az utóbbi hónapok budapestieket érintő intézkedései közül a közterületek átnevezése a legnépszerűtlenebb, a hajléktalanok kitiltása a legnépszerűbb – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet új kutatásában.

Rosszul fogadták a budapesti választók a közterület-átnevezési hullámot. A kutatásban szereplő valamennyi átnevezést elutasítja a fővárosiak többsége.

A Moszkva tér Széll Kálmán térré történt átkeresztelése bizonyult a legnépszerűtlenebb intézkedésnek: a mindössze 35 százaléknyi támogató mellett a budapestiek 62 százaléka nem ért vele egyet. A kevésbé elutasított átnevezések – Liszt Ferenc repülőtér, Elvis Presley tér, Wass Albert tér – esetében is csak a válaszadók 40 százaléka helyesli a változtatásokat.

A Jobbik szimpatizánsai között is kisebbségben vannak azok, akik egyetértenek a Moszkva tér átnevezésével (39 százalék), és egyedül a Wass Albert tér születésével ért egyet a radikális jobboldali tábor legalább fele. A fideszesek között a Liszt Ferenc repülőtér a legnépszerűbb (67 százalék), az Elvis Presley tér a legkevésbé népszerű (57 százalék). Az MSZP és az LMP támogatói valamennyi átnevezést mereven elutasítják.

A kutatás szerint ugyanakkor a budapestiek pozitívan tekintenek a hajléktalanok fővárosi közterületekről történő kitiltására. Ez Tarlós István legnépszerűbb intézkedése: a fővárosiak 72 százaléka vélekedik a döntésről pozitívan, 40 százalék pedig teljes mértékben egyetért.

A felmérés május 27. és június 1. között készült 1200 fő személyes megkérdezésével, reprezentatív mintán.  • Tippek
  • Babaváró hitel