Átadták a Szentmihályi úti buszsávot

2011.06.29. 15:12 Módosítva: 2011.06.29. 15:16

Hivatalosan is átadták a forgalomnak Budapesten a XIV. kerületi Szentmihályi úton kialakított buszsávot, amelynek révén felgyorsul a 81-es trolibusz közlekedése.

A projekt 189 millió forintba került, kétszáz méteren alakítottak ki buszsávot az Ond vezér út és a Szentmihályi út 20-22. szám között a meglévő út szélesítésével. Ezzel párhuzamosan korszerűsítették a felsővezeték-hálózatot, a régi útpályát felújították az érintett szakaszon, új buszmegállót létesítettek, három új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki és negyvenhárom új közúti jelzőtáblát helyeztek ki.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta: Budapest legforgalmasabb és egyben legrövidebb trolibuszvonalát érinti a beruházás; a 81-es trolit naponta 14 ezren használják, hogy a lakótelepről eljussanak az Örs vezér terére.

A Szentmihályi úton a trolibuszok sokszor tíz-húsz percet is álltak a dugóban, mert a gödöllői HÉV – a trolik útvonalát nem keresztező – vasúti átjárója miatt feltorlódtak a járművek. Ezt a problémát oldhatja meg a buszsáv, amelynek segítségével a trolibuszok a kocsisor mellett haladva érhetik el a HÉV-vonal szintbeli kereszteződését, és fennakadás nélkül tudnak az előtt jobbra fordulni.

A városban több helyszínen kezdtek vagy a kezdenek a közeljövőben hasonló beruházásokat. Példaként említette a régi Budaörsi út Gazdagréti útnál lévő részét, valamint a Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér közötti szakaszt, ahol a villamospályán fognak közlekedni a buszok.