Újabb Van Hool buszokat vett a BKV

2011.07.29. 11:19

13 használt, alacsonypadlós, szóló Van Hool autóbuszt vásárolt a BKV, a járművek a napokban érkeztek Budapestre. A buszokat átalakítják, átfestik, majd várhatóan novembertől engedik a forgalomba.

A Van Hool A300 típust 1991-től gyártották, áll a Budapesti Közlekedési Központ közleményében. A 11,9 méter hosszú, kéttengelyes szóló autóbusz a Benelux-államokban rendkívül elterjedt, számos autóbuszos társaság használja őket a mai napig. A Budapestre kerülő kocsik háromajtós, alacsonypadlós kivitelűek.

A buszokon 26 ülő és 72 álló utast tudnak szállítani. A járműveket az Ikarus 435-ösökből ismert DAF-motorok újabb változata, egy DAF RS 160 M típusú, 160 kW teljesítményű, azaz 218 lóerős, Euro 2 besorolású erőforrás hajtja.

A kocsik részben új ablakokat, zárt vezetőfülkét és klímaberendezést kapnak Budapesten. A járműveket – ellentétben a csuklós változatokkal – a budapesti flottaszínre is átfényezik a BKV VJSZ Kft. műhelyében.

A tizenhárom autóbusz várhatóan novemberben állhat forgalomba és a csuklósokhoz hasonlóan a Dél-Pesti Garázs üzemelteti majd őket. Olyan vonalakon állhatnak az utazók rendelkezésére, ahol eddig nem volt alacsonypadlós szolgáltatás. Ilyen többek között a 93-as, a 99-es, a 119-es busz vonala vagy éppen a 166, 166A és 266-os autóbuszcsalád útvonala.

A használt járművek beszerzése a hannoveri villamosok, az eberswaldei trolibuszok és a Van Hool szólóbuszok után is folytatódik: hamarosan lezárulhat a közbeszerzési eljárás 30 darab további használt autóbusz beszerzésére.

A BKV még 2009-ben állította forgalomba a Brüsszelben használt, majd ott forgalomból kivont alacsonypadlós Van Hool buszait. A csuklós kocsikkal szerzett jó tapasztalatok és az öreg budapesti autóbuszpark frissítése okán döntött a főváros a szóló autóbuszok beszerzéséről.

A budapesti autóbuszok többsége már elérte, vagy meg is haladta a gyártáskor tervezett élettartamát. Az 1365 darabos autóbusz-állomány közel felét még a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as járműcsalád adja.