Szélsőséges kamuprojekttel vezették meg a Vár felújítóit

2011.09.13. 08:56 Módosítva: 2011.09.14. 14:30

„Ezek szándékosan szélsőséges koncepciók, amelyekkel a párbeszédet akartuk megindítani a Vár átépítésével kapcsolatban” – rántották le a leplet a sajtót, a minisztériumot és az építészeket is összezavaró tervükről az összeesküvők nyomozásunk végén. Antal Gabrielláról, Borzsák Veronikáról és Tánczos Tiborról azonban még semmit nem lehetett hallani hétfő reggel, amikor a sajtó összegyűlt a Várgondnokságnál, hogy megtudja, hogyan képzeli el a kormány legújabb megaberuházását, az Ország Közepe Projektet.

A sajtótájékoztatón azonban semmi konkrét nem derült ki, ami egy kormányzati bejelentésnél még nem volna szokatlan. Annyi volt rendhagyó, hogy nem a dagályos körmondatok közt veszett el a lényeg, hanem még dagályosság sem volt: a sajtótájékoztatóra nem jött el ugyanis sem a meghívón feltüntetett Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás, első kerületi polgármester, Zoboki Gábor, a Vár átépítésével régóta foglalkozó építész, sem pedig Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke.

A helyszínen senki nem tudott a sajtótájékoztatóról, ahogy a főpolgármester, az első kerület és a minisztérium sajtóosztálya sem. Noll Tamás MÉK-elnök telefonban megjegyezte, komoly szándék van ugyan a Vár revitalizációjára, de a szakmai egyeztetések még javában zajlanak. A kormányzati elkötelezettséget az bizonyítja, hogy miniszteri biztost neveztek ki a projekthez.

Gerillatervezők?

A nyilvánvaló átverés érzését viszont nem csak az eseményt beharangozó MTI-hír ellensúlyozta, hanem a honlap is, amely magán viselte a kormányzati projektek minden jellegzetességét. A jól felépített, sok aloldalból építkező szájt jelentős befektetett munkát sejtetett. A szöveg hivataloskodó, magyartalan és többszörösen megcsavart mondatait visszafejtve pedig kiderült, hogy amint az megszokott, nélkülözik a konkrétumokat.

„Az Ország Közepe Projekt célja a Szent György tér és környezetének fejlesztése. Olyan tér létrehozása, amely el tudja látni a Sándor palotában található Magyar Köztársasági Elnök Rezidenciájához kapcsolódó reprezentatív tér funkcióját úgy, hogy ezzel egyidejűleg méltán lehessen a magyar kultúra fellegvárának is tekinteni a téren meglévő és majd ott helyet kapó kulturális intézményekkel együttesen.” – szól a bevezető.

Mivel az Andrássy negyedhez hasonló, rejtélyes forrású százmilliárdokból tervezett megaprojekteken edződtünk, nem volt gyanús a Vár átépítésének léptéke sem.

„Első ütemben az egykori Teleki palota épületének rekonstrukciós munkálatai készülnek el. Második ütemben felújításra kerül az MNG (Nemzeti Galéria) "A" épülete, a régi bejárat rekonstrukciójával párhuzamosan, a palota előtti reprezentatív palotakert, a Koldus kapu, valamint a Szent György tér visszaépülő nyugati térfalának elemeként a barokk házsor rekonstrukciós munkálatai valósulnak meg.

Harmadik ütemben a Magyar Delikátok Háza és a Visitor Center új építésű fejlesztései valamint a Koronaőrség épületének rekonstrukciója valósul meg.

Negyedik ütemben a Szent György tér komplett rendezése, burkolatainak cseréje illetve a köztér terljes revitalizációja történik, kiegészülve a sikló épületének mondernizálásával.

A beruházás ötödik - egyelőre távlati tervként szereplő - ütemében a volt Honvéd Főparancsnoksági épület helyére épül fel a Liszt Ferenc Nemzeti Hangversenyterem a jövő év elején kiírásra kerülő nemzetközi tervpályázat eredményével összhangban.”

A terv átgondolatlansága is a hitelességet erősítette. A fentiekből nem derül ki, miért újítják fel a galériát, és mi lesz a funkciója később. Gyanús, hogy a rendkívül korszerűnek ható Magyar Delikátok Háza és a Visitor Center két üres és funkciótlan intézmény lesz. És az is kérdéses, miért van szükség Budapesten még egy nagy koncertteremre, és ha már, miért éppen a csökkentett forgalmú, kevés parkolóhellyel bíró Várba tervezik?

A Várkertbazárt biztos felújítják

A koncepcióról a Vár átépítéséért régóta lobbizó építész Zoboki Gábor sem tudott sokat. "Van politikai akarat, hogy rendbe tegyük a Várat, de egyelőre arról tárgyalunk, hogy mi az, aminek a tervben szerepelni kellene. Mit kell és mit lehet tenni." A tervek kidolgozásában a Közti, a Bánáti és Hartvig építésziroda és a Várgondnokság is részt vesz. Zoboki eddig egyszer találkozott a kormánybiztossal, Zumbok Ferenccel. A csapat 2012 nyarára készíti el a politikai döntésekhez szükséges koncepcióját.

A tervekből eddig annyi látszik biztosnak, hogy a munkát a romos Várkertbazár felújításával kezdik, mondta Zoboki, megjegyezve, hogy ez szerinte mellékvágány. "A vár fejlesztéséhez ingatlanfejlesztési koncepció is kell. Ezek biztosítanák a fedezetet a felújításhoz. A Várbazárban profit nincs, csak sok pénzt kell belerakni, és ez nem jön vissza. Mivel ez lenne az első ütem, ennek a tapasztalatai határoznák meg a további lépéseket, ami nem biztos, hogy jó."

Az építész is felújítaná a Várbazárt, amely meglátása szerint a teljes megsemmisülés közelébe jutott, de "a nagyból haladna a kicsibe, és nem fordítva."

Miért titokban terveznek?

Hiába beszéltünk az érintett minisztériummal is, nem kerültünk közelebb a rejtély megoldásához: kik és miért hozták létre az ellenprojektet. Végül a internetes cím bejegyzőjét kerestük meg, és jutottunk el Antal Gabriellához, a műszaki egyetem középület tervezési tanszékének doktoranduszához, aki minden titokzatoskodás nélkül elmesélte: egyetemi feladat keretében készítették a kamuterveket.

"A tavalyi év témája a vár volt, és a második félévben a Szent György térre kellett terveznünk" - mondta, nem adva magyarázatot arra, hogy miként lehet: erről az egészről nem hallottak az általunk korábban megkérdezett tanáraik.

Antal és társai, Borzsák Veronika és Tánczos Tibor mindenesetre a kötelező feladaton túl szerettek volna rámutatni, mennyire hiányzik Magyarországon a társadalmi párbeszéd a nagy állami projektekről. "Miért titokban mennek ezek a munkák, hogy az emberek már csak későn szereznek róluk tudomást? Jó lenne, ha nem állami belügy lenne egy ilyen beruházás."

A doktorandusz szerint a párbeszéd hiányának esett áldozatul a Szépművészeti Múzeum bővítése, amelynél már csak a kész tervet ismertették, és a közvélemény nyomására módosítás helyett a terv egésze veszett el. (Valójában csak a múzeum új, lépcsőbe vágott bejáratáról, és a téren álló üvegépületről kellett lemondani, a terv egészét a kormány fújta le a máig homályos Andrássy negyed kedvéért.)

Az egyetemistáktól megtudtuk, hogy nem csupán egyetlen, valószínűtlenül részletesen kidolgozott honalpot hoztak létre, hanem hármat, megteremtve ezzel az építészeti tervparódia műfaját. Az általunk is ismert Épül az ország közepe szájt a kormányzati reprezentációs beruházások műfajában készült. Emellett létezik a Szmog felett projekt, ami zöld érzelmű aktivisták koncepcióját mutatja be, immár blogformátumban, látványtervek helyett zöld layerekkel. A fiktív zöldek azért küzdenek, hogy a Vár, amely az 50 méter magasságig lebegő budapesti szmogzóna fölé magasodik, legyen ökopark.

A harmadik verzió pedig harcos civilek stílusában készült, és találkozótérré tenné a Szent György teret, mégpedig színes pavilonok felállításával.

Antal szerint nem a tervek számát akarták ezekkel szaporítani, amelyekből már így is elég sok készült. (Nekik az azóta már lefújt és elfelejtett Kis Péter féle koncepció egyes részletei tetszettek, a kormány által favorizált Zoboki koncepcióját viszont nem ismerték.) Projektjükkel a téma különböző megközelítéseire szerettek volna rámutatni.

"De miért kellett mindehhez a kamu sajtótájékoztató?" - kérdeztünk rá végül az utolsó homályos pontra. "Néhány hete adtunk ki erről sajtóközleményt, és akartunk is tartani egy beszélgetést, de mindnyájan elfeledkeztünk róla, hogy ez ma van."

(A honlapokon nyomozásunk idején semmi nem jelezte, hogy kamuprojektekről van szó, a most olvasható figyelmeztetések interjúnk készítése után kerültek ki.)

Update: Az oldal készítői felhívták a figyelmünket, hogy ha legalul az apróbetűs "égigérőhaj" szóra kattintottunk volna, akkor feljön egy ablak, ami leleplezi a trükköt. Mi nem kattintottunk, mert azt hittük, az a html-szerkeszto mailcíme.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium cikkünk megjelenése után küldött nyilatkozata: " A budai Várbazár felújításának és a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának előremozdításáért a nemrégiben újabb fél évre meghosszabbított megbízatása alapján kormányzati oldalról Zumbok Ferenc miniszteri biztos felel. A miniszteri biztos semmilyen módon nem működik együtt az ún. Ország Közepe Projekt kezdeményezőivel, javaslataik, elképzeléseik így a véletlen egybeeséseken túl a legkisebb mértékben sem tükrözhetik a kormányzati szándékokat, nem tekinthetők kormányzati támogatással bíró terveknek. A szaktárca és a miniszteri biztos kifejezetten károsnak tartja, ha a kezdeményezők a sajtót és a közvéleményt tudatosan megtévesztve ezzel ellentétes látszatot keltenek. A legjobb szándékú figyelemfelkeltés is sokat árthat a Várnegyed ügyének, ha az érdeklődők elbizonytalanodásához vezet. Arra szólítjuk fel tehát a Projekt közreműködőit, hogy hagyjanak fel e hibás gyakorlattal, és ne nehezítsék meg a mindenkori magyar kormányzatok évtizedes adósságának ledolgozását, a Várnegyed és Várbazár vélhetően számukra is fontos rendbetételét."