Félmilliót akar Gergényitől a főváros

2011.09.21. 13:45

A főpolgármesteri hivatal jogászai vizsgálják, hogy lehetne visszakapni Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól azt a pénzt, amit azokért az elismerésekért kapott, amiket most visszavont a fővárosi közgyűlés, mondta lapunknak Szűcs-Somlyó Mária, a városháza szóvivője.

Gergényi Péter összesen bruttó 500 ezer forint pénzjutalmat kapott 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért", és "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként".

Mint arról beszámoltunk, szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés a Fidesz-KDNP és a Jobbik szavazataival úgy döntött, visszaveszi Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól a Budapest és a Budapest közbiztonságáért díjakat.

Az indoklás szerint Gergényi szakmai hibát követett el azzal, hogy azonosító nélküli rendőrei a 2006 őszi békés demonstrációról hazafelé tartó ártatlan embereket vertek és aláztak meg. Az MSZP szerint korai dönteni Gergényi szerepéről, amíg a hivatalos vizsgálatok nem zajlanak le teljesen.

Döntöttek arról is, hogy megfosztják díszpolgári címétől Kertész Ákos írót, egy publicisztikájában leírtak miatt. De mivel a díszpolgári cím mellé nem jár pénzjutalom, így Kertész Ákos esetében nem kell törni a fejüket a fővárosi jogászoknak.