Márk
13 °C
28 °C

A BKV átfogó megtakarításról döntött

2011.10.26. 14:54

Átfogó megtakarítási program elfogadásáról döntött szerdai ülésén a BKV igazgatósága, tudta meg az MTI. Vitézy Dávid, az igazgatóság tagja, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megerősítette, hogy előterjesztett egy 10 pontból álló határozati javaslatot, amelyet el is fogadtak. Mint mondta, ettől megtakarítást vár a főváros. Azt mondta, hogy a társaság költségvetési helyzete miatt el kell kezdeni ezeket az intézkedéseket.

Az MTI birtokába került igazgatósági határozat felkéri a BKV vezérigazgatói teendőinek ellátásával megbízott Várszegi Gyulát egyebek mellett arra, hogy készítsen javaslatot a kollektív szerződés módosítására, folytassa le a szükséges érdek-képviseleti tárgyalásokat, majd tegyen előterjesztést a módosításra. Ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, akkor a javaslat tárgya a kollektív szerződés részleges vagy teljes felmondása lehet.

A társaság vezetőjének felül kell vizsgálnia a BKV üdülőire, munkásszállóira, sportlétesítményeire fordított forrásokat is, amelyekkel kapcsolatban költségcsökkentő javaslatokat kell készítenie a 2012-es üzleti tervhez.

Az igazgatóság határozata alapján felülvizsgálják a BKV teljes munkaszervezetét és létszámát is, különös tekintettel az adminisztratív, titkársági és egyéb irányítási funkciókat ellátó szervezetekre. Emellett összehasonlítják mások mellett a humánerőforrás-, a számviteli és az informatikai részleg létszámigényeit más hasonló méretű vállalatok létszámadataival. Ennek alapján költség- és létszámcsökkentési javaslat készül a 2012-es üzleti tervhez.

Várszegi Gyula felülvizsgálja azon területek létszámát és feladatkörét is, amelyek súlypontja a közlekedési intézményrendszer átalakításával a BKK-hoz került át: egyebek mellett a nemzetközi kapcsolattartásról, a tarifapolitikai és hálózattervezésről, valamint a projektmenedzsmentről van szó.

A megtakarítási program részeként a vezérigazgatónak teljes körűen tájékoztatnia kell az igazgatóságot a folyamatban lévő jelentősebb jogvitákról és rendezetlen vagyoni ügyekről november 15-ig, november 30-ig pedig intézkedési tervet kell készítenie a rendezésük menetére.

Felülvizsgálják a tömegközlekedési társaság ingatlanvagyonának esetleges hasznosítási lehetőségeit, illetve a szolgálati járatok működését is. Változás az is, hogy a külföldi kiküldetések intézése, illetve a nemzetközi szakmai kapcsolattartás a BKK feladata lesz november 1-jétől, az ilyen utazások száma pedig csökken.

A vezérigazgató áttekinti a pótdíjak kezelését, a bírósági útra terelés és a végrehajtás folyamatát, és ezzel kapcsolatosan további intézkedéseket javasol a behajtási hatékonyság javításáért.

A határozat értelmében megvizsgálják a szolgáltatási szerződések szükségességét, illetve számuk, költségeik csökkentésének lehetőségét. A vezérigazgatónak a költségcsökkentés lehetőségeire előterjesztést kell készítenie.

A szerdai határozatok alapján Várszegi Gyulának részletesen ki kell dolgoznia a teljes programot december 15-ig.