MikiLeaks: Balogh Zsolt a nyakát féltette

2011.11.14. 14:12

Sárga rizses csirkét ettél a barátnőd gödöllői lakásában, és ott kértél évi 15 milliót tőlem, mondta Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szemébe Balogh Zsolt volt megbízott BKV vezérigazgató kettejük szembesítésekor. Hagyó azzal vágott vissza, hogy nem kért pénzt, és egyébként is a kanapén teáztak. Balogh az életét - konkrétan a nyakát - féltette, Hagyó szerint a volt igazgató  könyörtelen hazudozó. A MikiLeaks akták sorozatunkban a Hagyó-ügy 45 ezer oldalas nyomozati iratait dolgozzuk fel.

2010. szeptember 14-én szembesítették egymással Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest és a több pontban is rá valló Balogh Zsolt korábbi megbízott BKV-vezérigazgatót.

Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Fotó: Beliczay László

Az Index birtokába került, és a MikiLeaks aktákban teljes egészében nyilvánosságra hozott szembesítési jegyzőkönyvből (innen egészében letölthető) számos érdekesség derül ki az üggyel kapcsolatban.

Balogh először arról beszélt, hogy halálfélelemben él, annyira tart Hagyó Miklóstól. Hagyó erre úgy riposztozott, hogy Baloghot soha nem fenyegette, zsarolta, vagy kényszerítette. Az ügyészek ezután a CC Soft Kft. teljesítési igazolásáról kérdezték a feleket. (A cég a Szentendrei HÉV utastájékoztató tábláit építette ki 2007-ben drágán és pocsék minőségben, amit Balogh - a vallomása szerint - Hagyó nyomására igazolt le, majd később Hagyó ezzel zsarolta, hogy pénzt szedjen ki belőle.)

Balogh Hagyó szemébe mondta, hogy a volt főpolgármester-helyettes 2007 őszén kétszer is rákérdezett, jól halad-e az ügy, majd az év vége felé az irodája előtt átkarolta, és azt mondta: Jön a karácsony, igazold le a teljesítést.

Balogh emlékei szerint sokszor sétáltak később is így a Városháza folyosóin: Hagyó szorosan átfogta a nyakát és nagyon halkan beszélve adta az utasításokat. Balogh emiatt annyira félt, hogy egyszer a BKV igazgatósági ülésen az csúszott ki a száján: Tisztelt Bíróság! Balogh felidézett egy mozdulatot is, amit Hagyó első találkozásukkor tett, amikor azt mondta: Aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát.

Balogh Zsolt
Balogh Zsolt
Fotó: Beliczay László

Hagyó ugyanakkor az ügyről azt mondta Baloghnak: az igazolásról nincs információja, nem is beszélt vele az ügyről. Közölte: nem tudja, Balogh miért állít valótlanságot. Neki ugyanis sem munkáltatói, sem utasítási, sem döntési jogköre nem volt felette, ezért nem félthette tőle az állását. Hagyó szerint nem volt olyan fizikai megnyilvánulása, amitől Baloghnak félnie kellett volna.

Balogh ekkor azt hozta elő, hogy Hagyó rendszeresen úgy üvöltött vele, hogy az egyszerűen kibírhatatlan volt. Amikor a vezérigazgatói pályázat volt 2008-ban, üvöltve utasította, hogy menjen át Mesterházy Ernőhöz az épület másik felébe, és adja le a pályázatát. Horváth Éva csitítgatta, hogy ne kiabáljon annyira vele.

Hagyó az említett beszélgetésekre, üvöltözésre nem emlékezett. Közölte, hogy soha az életben nem mondott olyat, hogy valakinek a nyakát el kell vágni. Soha nem ragadta meg a nyakát, nem tett olyat, ami miatt Baloghnak félnie kellett volna.

Az ügyész ezután a gödöllői találkozóról kérdezte a két gyanúsítottat, ahol Balogh vallomása szerint Hagyó pénzt követelt tőle.

Balogh Hagyó szemébe mondta, hogy a volt politikus a (megbízott) vezérigazgatósága elején kirendelte Gödöllőre, egy hölgy címére. Hagyó ott egy szobában sárgás rizses húst evett, és közben az akkoriban folyó botrányos ügyekről tartott monológot. Kifejtette, hogy Antal Attila hülye volt, és magának köszönheti a helyzetet. (Antalnak 2008 tavaszán búcsúznia kellett a BKV vezérigazgatói székétől, többek szerint ballépései miatt, politikai nyomásra.)

Balogh szerint Hagyó azt mondta neki Gödöllőn, hogy mindent elkövet a vezérigazgatói kinevezésének véglegesítéséért, ám ezért évi 15 millió forint készpénzt át kell adnia neki. Baloghra van bízva, hogy szerzi meg. A pénzből Hagyó a munkatársainak a fizetését akarta megoldani, és egy csepeli idős otthonon akart segíteni, mondta Balogh.

Hagyó válaszában közölte, hogy a gödöllői találkozóra emlékszik, de azt Balogh kérte, hogy elmondja a BKV előtt álló nagyobb feladatokat. Az ő emlékei szerint a beszélgetés 1-1,5 órát tartott, de más témában. A kanapén ültek és teát ittak. Hagyó tagadta, hogy pénzt kért volna vagy fogadott volna el Baloghtól.

Hagyó Miklós
Hagyó Miklós
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Balogh ellenben állításait fenntartotta, sőt hozzátette, hogy a Hagyó által kért összeget két alkalommal teljesítette: először közvetett, majd közvetlen módon. Azért adta át a kért összeget, mert Hagyó a CC Soft-os szerződés teljesítésének kivizsgálásával fenyegette, és ettől félt.

Hagyó itt újra elmondta, hogy nem fenyegette Baloghot. Nem értette, miből táplálkozik Balogh gyűlölete ellene. Tönkretette őt és a családját.

Balogh a történetet úgy folytatta, hogy 2008 nyarán a Szent István vándorláson, a Hévízi tónál Hagyó azt kérte, hogy a nap végén menjenek be a tóba. Beúsztak és egy kapaszkodónál megálltak. Hagyó ott igazolta vissza, hogy megkapta a 15 millió forintját.

Hagyó szerint viszont a nap végén valóban megfürödtek a tóban valamennyien, de ő nem mondta, hogy bárkitől pénzt vett volna át.

Balogh azt is elmondta, hogy 2009-ben a városháza egyik irodájában egy Nokiás dobozban átadott Hagyónak 15 millió forintot.

Hagyó szerint Balogh könyörtelenül hazudott: Ez egy hazug állítás, szemenszedett hazugság, mondta neki. A volt politikus szerint Balogh a saját felelősségének súlyát próbálja csökkenteni a rágalmazással.

A jegyzőkönyv szerint a szembesítés nem vezetett eredményre.