Tarlós sürgős segítséget kér Orbántól

2011.11.21. 17:13 Módosítva: 2011.11.21. 19:03

Sürgős segítséget kér a BKV helyzetének kiegyensúlyozásához Orbán Viktor miniszterelnöktől Tarlós István főpolgármester. Tarlós a Budapest portálon közzétett levélben azt írja, hogy nagyon kevés idő maradt arra, hogy a BKV teljes összeomlását megakadályozzák.

Tarlós levele szerint, ha nem teljesül a kérése, akkor a tömegközlekedési társaság egészen rövid időn belül működés- és fizetésképtelenné válik, és nem lesz képes alapvető feladatát megoldani. Szerinte ma még lehet az a koncepció, hogy hátha az egész ügy eladható és letudható a város, illetve a városvezetés kudarcaként. "Kérdés azonban, hogy a BKV összeomlásának és a fővárosi tömegközlekedés megbénulásának politikai hatásai megállnak-e Budapest határainál"  – írja.

Tarlós ismerteti a 2010 októbere óta tett intézkedéseket, egyebek mellett a működési struktúra átalakítását, a korábbi szerződéskötési gyakorlat megszüntetését. Mint fogalmazott: a "sírból" hozták vissza az Alstom metrószerződést, megmentve ezzel 180 milliárdnyi uniós támogatást. A kormányzat segítségével "egy-két alkalommal az azonnali összeomlást sikerült elkerülni, amit köszönünk, de ez kevés" - tette hozzá a főpolgármester.

Tarlós István 12 pontba szedte össze a BKV legsúlyosabb problémáit. Ezek közé sorolta a járművek magas átlagéletkorát, az adósságállományt, a lejáró hiteleket, az agglomerációs közlekedés finanszírozatlanságát.

Szerinte a főváros számos kezdeményezése elakadt az Országgyűlésben, vagy már korábbi szakaszban, így a közlekedési adó, a gépjárműadó átalakítása, a dugódíj, az iparűzési adó megosztásának módosítása. Kitért arra is, hogy becslések szerint 7 milliárd forintot lehet megtakarítani a BKV kollektív szerződésének felülvizsgálatával, azonban ez sem elegendő.

A főpolgármester a BKV helyzetének kiegyensúlyozásához – a saját erőfeszítések mellett – "rendkívüli sürgősségű segítséget" kér. Megjegyezte azt is: tudja, hogy az állam is nagyon nehéz helyzetben van, ugyanakkor a segítség nélkül a társaság rövidesen nem lesz képes alapvető feladatát megoldani.

Tárgyalnának a szakszervezetek

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége (KEKSZ) Tarlós István főpolgármesterrel tárgyalna a BKV átalakításáról, illetve a kollektív szerződésről. A BKV-nál működő szakszervezetek a Tarlós Istvánnak hétfőn írt levelükben egyeztetést kezdeményeztek a közlekedési társaság igazgatósági ülésén október 26-án hozott határozat miatt. Ebben többek között az áll, hogy akár a kollektív szerződés módosításával is spórolnának a BKV-nál. A két szakszervezet a spórolási szándékkal egyetért ugyan, de egyes részei, így a kollektív szerződés módosítása vagy felmondása "aggodalommal tölti el" a munkavállalókat és az érdekképviseleteket is.