A vasgolyó érthetőbb a Vaskefénél

2012.01.23. 18:11

"Megállapítottam, hogy az 1956-os sortűz áldozatainak emlékjele a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alatt és a Vaskefe egyaránt hasonló jellegű elemekből: geometriai testekből áll össze. A minisztérium falára erősített gömbök vagy golyók jelentése egyértelmű, egyszerű asszociáció segítségével érzelmi és gondolati cselekvésre készteti az embereket; az az arra járók egy-két pillantásból is megértik az üzenetet. Ellentétben az 1956-os emlékmű üzenetével, ami még többszörös absztrakció után is erősen félreérthető: «...milyen erőviszonyok voltak a forradalom pillanataiban. Hogy a magyar közösség óriási hatalmat támadott meg. Nekiment és léket ütött rajta.» - alkotói gondolat a szemlélődőkben egyáltalán fel sem merül."

Az idézet Németh Szilárd, a fővárosi közgyűlés kulturális és idegenforgalmi tanácsnokának 2010-2011-es  beszámolójában található, amit szerdán tárgyal a testület. Az öt oldalas beszámoló tartalmaz még nyolc kiállításlátogatást, 4-5 tárgyalást kulturális és turisztikai szakemberekkel, díszpolgári cím eltörlésére vonatkozó előterjesztéseket, valamint azt a felismerést, hogy fejleszteni kell a sport- egészség- és barlangturizmust.

Információink szerint a fővárosi tanácsnokok havi több százezer forintos illetményt kapnak, 2-3 millió forintos bérkeret jár nekik munkatársakra, valamint 2,5 millió forint működési kiadásra.

Megkerestük Németh Szilárdot, aki elmondta, hogy a működési keret szinte mind megmaradt, véleménye szerint ő a legspórolósabb tanácsnok. A városligeti 56-os emlékművel kapcsolatban annyit tett hozzá, hogy még mindig tart a vita az elhelyezéséről. Elmondta még, hogy párbeszédet folytat a színházakkal, múzeumokkal, de nincs sok konkrétum, ugyanis nincs felhatalmazva konkrét döntésekre.

A barlangturizmus fellendítésével kapcsolatban a Molnár János barlangot hozta fel példának, ami mostoha körülmények között üzemel. Véleménye szerint el kell gondolkodni, hogyan lehetne turistacsalogató a ritka látványosság, de úgy, hogy a környezeti értéke is megmaradjon.