Gázos csőcsere a Népszínház utcában

2012.03.16. 15:18

Több mint egy hete nincs se fűtés, se meleg víz a VIII. kerületi Népszínház utca egyik társasházában, miután a Főgáz szivárgás miatt kicserélt egy vezetéket a ház előtt. Ám a józsefvárosi ingatlan régi rendszere nem felel meg az újnak, így a lakóknak a saját költségükön kell elvégezniük a ház vezetékének cseréjét. A rekonstrukcióra váratlanul több gázszerelő cég is bejelentkezett, a lakók szerint irreális árat ajánlva a munkáért.

A Fővárosi Gázművek mérőautója múlt hét kedden gázszivárgást észlelt a józsefvárosi Népszínház utca 11. számnál. Ezután rögtön kikapcsolták a szolgáltatás, és még aznap a ház előtt két helyen felbontották a járdát, majd kicserélték az utcai főelzárót és az utána lévő, a ház pincéje felé tartó vezeték egy részét.„

Hogy pontosan miért kellett ilyen gyorsan elvégezni a munkát, azt a ház közös képviselője lapunknak nem tudta megmondani, ugyanis a Főgáz csak délután, a munkálatok elvégzése után értesítette, de hogy pontosan mit javítottak ki, a képviselő még most sem tudja. Mindez azonban csak a kisebbik probléma lenne. Ahhoz, hogy a gázt visszakapcsolják, nyomáspróbát kellett végezni, amin kiderült, az új vezeték és a ház régi vezetékhálózata között nem megfelelő a nyomás. A szaknyelv ezt tömörtelenségnek nevezi, és ezt a kifejezést már a szenvedő lakók is jól megtanulták, ugyanis amíg nem cserélik ki a ház vezetékeit, addig se meleg víz, se fűtés nem lesz a Népszínház utca 11. alatt.

A lakók, mint elmondták, ugyan sosem éreztek gázszagot, és szerintük nem volt probléma a ház vezetékeivel, viszont a nyomáspróbánál semmilyen mérési kimutatást nem kaptak arról, hogy milyen feltételeknek kellene megfelelnie a rendszernek. A Főgáz emberei csak annyit mondtak, hogy „nem tömör", mondta egy ott élő nő.

A lakókat igazán az háborította fel, hogy az utcai csőcserét követő napon három gázszerelő cég is – az egyik már kora reggel – megjelent a házban, készségesen felajánlva, hogy egy héten belül el tudnák hárítani az akadályt. Árajánlatokat is adtak, mindegyik hasonló, 1,2-2 millió forint közötti összegekről szólt, ami a lakók szerint duplája a valós felújítási költségeknek.

Egy ott lakó férfi szerint a Főgáz munkatársai pár héttel ezelőtt kint voltak néhány lakásban lefényképezni az órákat, illetve a körülöttük lévő csatlakozásokat, hogy lehessen mire hivatkozni a felújításnál. „Nem vitatja senki, hogy a rendszer elavult, de az elvárható lenne, hogy előre tájékoztassák a társasházat és adjanak legalább csak pár hét felkészülési időt arra, hogy összeszedhessük a pénzt és bekérhessük az ajánlatokat" – teszi hozzá.

Fáznak, elköltöznek

Most azonban még kellően hideg van ahhoz, hogy az emberek gyorsan átgondolják a felújítást. A gázvezeték cseréje 17 lakást érint, azonban a családok nagy része nem tud előteremteni pár nap alatt nagyjából 100 ezer forintot. A meleg víz és fűtés nélküli lakásokból azóta többen is elköltöztek, akik maradtak, azok vagy fagyoskodnak, jobb esetben hősugárzóval vagy cserépkályhával fűtenek. „Mi úgy döntöttünk, hogy nem fizetünk korrupciós felárat, ezért most árajánlatokat kérünk, igaz, így még tovább nem lesz gáz. A házban lakó két kisgyermekes család már rokonokhoz költözött, én az egyik éjszaka megfáztam, most lázas vagyok és az ágyat nyomom" – mondja az ott lakó férfi.

Azonban míg az egyik gázszerelő cég teljes alap- és felszállóvezeték-cserét javasolt, a másik szerelő csapat azt mondta, csak az úgynevezett hegesztett kötést fogadja el a Főgáz, ezért drágább a felújítás. Viszont a tervezéstől a cseréig három nap alatt elkészülnének, állította a cég.

A három vállalat közül csak az egyiket sikerült elérnünk, ott azt mondták, őket senki sem küldte oda, éppen a közelben végeztek szerelési munkálatokat, és látták, hogy a 11. szám alatt felbontották a járdát, ezért ajánlották magukat. Hogy a másik kettő honnan értesült arról, hogy a lakók épp szerelőre szorulnak, nem tudni. A hirtelen megjelenő gázszerelőkkel a Fővárosi Gázművek sem áll semmilyen kapcsolatban, írták megkeresésünkre. Hozzáétették, a szivárgást a tervszerű  vezetékellenőrzés" során észlelték a Népszínház utca 11. szám alatti társasház utcai főelzáróján, és azt a lehető leggyorsabban meg kellett szüntetni. De ugyanígy jártak el két másik szomszédos háznál: a gázszivárgás miatt kicserélték a vezetéket a Népszínház utca 13. és a Bezerédi utca 1. szám alatt is, de ezekben az épületekben a munkálatok elvégzése után vissza tudták kapcsolni a szolgáltatást, mert ott tömör volt társasházak gázhálózata.

„A műszaki okból eredő gázszolgáltatás felfüggesztése gyakran azért fordul elő társasházak esetében, mert a tulajdonosok elmulasztják a gázvezetékek felülvizsgálatát, amit jogszabályi előírásoknak megfelelően rendszeresen szükséges lenne elvégeztetniük" – közölte a Főgáz.

Viszont a vállalat szerint a munkálatok megkezdésével párhuzamosan a kollégáik felvették a kapcsolatot a lakókkal és a közös képviselővel. A sürgősségi hibaelhárításoknál pedig nem kell előre értesíteni az ügyfeleket, hanem „az élet és vagyonbiztonságot szem előtt tartva", a munkálatokat a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni.

A lakók keddre gyűlést hívtak össze. Végül sikerült egy negyedik, jóval olcsóbb kivitelezőt találniuk, aki nagyjából egymillió forintért vállalja az alapvezetékek és felszállóvezeték kötéseinek  cseréjét. Ennek költségeit megpróbálják saját erőből kifizetni, nem kérnek segítséget az önkormányzattól, de még így is legalább 1-1,5 hétig nem lesz gáz a társasházban.

Nem egyedi az eset

A józsefvárosi ház története nem egyedi. 2010 őszén a XII. kerületi Ugocsa utca Kis János altábornagy utcánál nyolc társasház járt hasonlóan. Ott egy úgynevezett tárgyi gázelosztó-vezetékek cseréje miatt bontották fel az utcát, de a nyomáspróbán kiderült, hogy tömörtelenség miatt ugyancsak ki kell cserélni a csatlakozó vezetékeket, és emiatt több hétig nem volt gáz a lakásokban. Ez a kisebb lakásoknál 20-30 ezer forintos, a nagyobbaknál 90-100 ezres plusz költséget jelentett. Ráadásul akkor a Főgáz emberei készségesen azonnal ajánlottak kivitelezőt is, aki elvégzi a munkákat.

A fentiekhez hasonlóan, tavaly decemberben a XII. kerületi Trencséni utca is elbukta a nyomáspróbát. Ott az 1975-ben lefektetett csövek már nem bírták az azóta megnőtt terhelést, és a régebbi házakat szivárgás miatt azonnal kizártak a szolgáltatásból.

Az érintettek megpróbáltak azonnal kivitelezőt találni, néhány telefon után azonban szembesülniük kellett azzal, hogy ilyen munkára a gyors ügyintézés érdekében legjobb a gázművekkel szerződésben álló vállalkozót szerződtetni. Gyorsan megtalálták a megfelelő céget, elég volt ugyanis felhívni azt a telefonszámot, amely az utcában hirtelen megjelenő, gázszerelést reklámozó falragaszokon szerepelt. A teljes felújítás végül jó pár nap csúszásba és mintegy 1,6 millió forintba került a lakóknak, számolt be az esetről a Hegyvidék újság.