A BKV 3 hónap haladékot kapott a bankoktól

2012.04.04. 11:26

Megállapodott Tarlós István főpolgármester és a BKV-nak hitelező kilenc bank – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A BKV-nak áprilisban 40 milliárd forintnyi hitele jár le kilenc banknál, most fizetési moratóriumot kapott június végéig. Addig viszont rendezni kell a cég finanszírozási helyzetét. A mai közlönyben megjelent a BKV hiteleire vállalt kormánygaranciáról szóló határozat is.

A felek a fővárosi és az állami garanciavállalás alapján aláírták azt az úgynevezett "stand still" megállapodást, ami lehetővé teszi a megörökölt – jelenleg 63,1 milliárd forintos – BKV-adósságállomány refinanszírozását. Ez gyakorlatilag a BKV megmenekülését jelenti – közölte a Városháza.

A fővárosi közgyűlés március 26-i ülésén hagyta jóvá azt a - 9 bank, a BKK és a főváros közötti - megállapodás-tervezetet, amely szerint a BKV június végéig levegőt kap, és a hiteleinek törlesztőrészleteit addig az időpontig nem kell fizetnie, csak a kamatokat. (A fenti "stand still" megállapodás körülbelül azt jelenti, hogy az adott helyzetet adott időre, jelen esetben 3 hónapra befagyasztják, a követeléseket felfüggesztik.)

A megállapodásban a főváros több feltétel teljesülését vállalta a június 29-i lejáratig: április végéig meg kell kötni a szolgáltatási szerződést a BKK és a BKV között, az összes hitelre kormánygaranciát kell kapnia (ez a mai közlöny szerint megtörtént), addig is fizetni kell a kamatokat, május 4-ig fel kell szabadítani a BKV kormány által zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatását, ki kell írni a lejáró hitelek refinanszírozására a közbeszerzési eljárásokat, valamint egy olyan 5 éves üzleti tervet kell készíteni, amit a kormány jóváhagy, és a bankok is elfogadnak.

Tarlós István megegyezett Varga Mihállyal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral és Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral a BKV hosszú távú finanszírozásának várható főbb elemeiről is, a részletes megállapodások kidolgozása folyamatban van.

A főváros a közleményben köszönetet mondott a kormánynak az együttműködésért és a támogatásért, valamint a bankoknak segítőkész hozzáállásukért.