Gyerekei előtt ütött egy apát a jegyellenőr

2012.05.04. 13:24

Felfüggesztették a rendőrségi vizsgálat idejére azt a két BKK-ellenőrt, akik verekedésbe keveredtek a 17-es villamoson egy utassal. Egyes források szerint a jegy nélkül utazó apát két gyereke szeme láttára ütötték az ellenőrök.

A BKK jegyellenőr munkatársai május 2-án délután utazási jogosultságot ellenőriztek a 17-es villamoson. Tevékenységük során egy, a szolgáltatást jogosulatlanul igénybe vevő férfi utassal konfliktusba keveredtek, ami tettlegességig fajult, áll a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

A BKK szerint egyelőre ellentétes állítások ismertek arra vonatkozóan, hogy melyik fél támadott először a másikra. Az ügyben rendőri intézkedésre került sor, a rendőrségi vizsgálat lezárásáig az érintett jegyellenőrök ellenőrzési tevékenységet nem végeznek. Amennyiben a rendőrség a munkavállalók vétkességét állapítja meg, abban az esetben munkaviszonyukat haladéktalanul megszüntetik, ha viszont a vétlenségük bizonyosodik be, akkor a BKK a támadóval szemben kártérítési igénnyel lép fel.

A BKK hozzátette, hogy a jegyellenőrök pszichológiai alkalmasságának ellenőrzésére és problémamegoldó képességeik fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a jövőben, és arra törekszik, hogy ne dolgozzon olyan jegyellenőr a BKK kötelékében, aki bármely konfliktust a határozott, de udvarias szóbeli fellépésen túlmenően akár szóbeli, akár fizikai atrocitással kezel, bármilyen is a másik fél viselkedése.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik a BKK szerint, hogy a jegyellenőröket 2011. évben 124 alkalommal, 2012 április 30-ig pedig idén 36 esetben érte támadás, tehát egy konkrét eset két fél általi teljesen különböző interpretációjából nagyon nehéz leszűrni, hogy melyik az igaz. Ha rendőrségi intézkedés történik, ennek megítélése minden esetben a hatóságé, majd adott esetben a bíróságé.

Ahogy arról a Hír24 csütörtök kora délután beszámolt, egy BKV-ellenőr szócsata közben megvert egy 30 év körüli férfit, aki a gyermekeivel együtt utazott a 17-es villamoson.

Szemtanúk elmondása alapján már korábban kiderült, hogy az utasnak nem volt érvényes menetjegye, ezért alakult ki a vita. Az ellenőr azonban túllépett hatáskörén, és megütötte az utast, ebből aztán komolyabb lökdösődés és verekedés alakult ki.

A szemtanúk azt állítják, a 17-es villamoson utazókat megbotránkoztatta az eset: a férfinak valamije vérzett, a két gyermeke pedig hangosan sírt, nagyon megrémültek, hogy bántják az édesapjukat. Az eset pikantériája, hogy a dulakodás után épp a verekedést provokáló ellenőr hívott rendőrt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint május 2-án, fél három előtt öt perccel, kértek segítséget a II. kerületi Frankel Leó utcába a verekedés miatt. A rendőrök két BKV ellenőrt - egy férfit és egy nőt - valamint egy utast találtak. A tanúk elmondása alapján az utas jegy nélkül utazott, mire a férfi ellenőr kiabálni és dulakodni kezdett vele. Az ellenőrt a rendőrök előállították a II. kerületi rendőrkapitányságra. Hogy az eset körülményeit pontosan tisztázni lehessen, eljárást indítottak.