Kirúgta a BKK a jegyviszonteladó céget

2012.05.11. 15:47

Szerződést bontott a BKK a jegyek és bérletek viszonteladását végző Frear Kft-vel, ami nem tudott elszámolni 562 millió forinttal. A BKK vezérigazgatója feljelentést tett sikkasztás gyanúja miatt. A teljes kár elérheti az 1,2 milliárd forintot.

Szerződést bontott a BKK jegyek viszonteladását végző Frear Kft.-vel, jelentette be a közlekedési cég. A Frear ugyanis nem számolt el megfelelően a korábban átvett jegyekkel és bérletekkel, illetve a felszólítás ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek. Eddig a cég több mint 562 millió forint tartozást nem fizetett meg, de ez az összeg a még nála lévő készletek esetleges hiányos elszámolása nyomán növekedhet. Vitézy Dávid lapunknak azt mondta, hogy a tartozás elérheti akár az 1,2 milliárd forintot is. Az 562 millió forint az áprilisi bevétel, emellett még 700 millióval kellene elszámolni.

Mivel a BKK szerint a Frear Kft.-nél sikkasztás gyanúja áll fenn, ezért azonnali hatállyal felszólították a céget a jegy- és bérletárusítás beszüntetésére, a készletek és bevételek teljes elszámolására. Az eset miatt 2012. május 10-én Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója feljelentést tett a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon a Frear Kft.-nél történt sikkasztás gyanúja miatt. A büntetőeljárásban a BKK és a BKV a polgári jogi igényét azonnal bejelentette, illetve megtették a további szükséges intézkedéseket a kárenyhítés érdekében.

A BKV 2008 óta áll szerződéses kapcsolatban a Frear Kft.-vel, amely 35 helyszínen folytat jegy- és bérletértékesítést. A cég az egyes csomópontokban az utasok által jól ismert fabódékban, illetve egyes helyeken a jegypénztári helyiségekben végezte tevékenységét viszonteladóként. A szerződést a Budapesti Közlekedési Központ idén tavasszal megörökölte a BKV-tól, és megkezdte a kiszervezett tevékenység felülvizsgálatát.

A Frear Kft. a céges honlapja szerint faipari megmunkáló berendezések beszerzésével és ajtógyártással foglalkozik. 2008-ban kerültek a BKV-hoz, mint jegyviszonteladó, de nem tudni, milyen referenciák alapján.

A bódék kiesése miatt a BKK vezérigazgatója haladéktalanul elrendelte, hogy a saját pénztárak megnyújtott nyitva tartási időkkel, bővített ablakszámmal működjenek, illetve hogy több pénztáros legyen.